Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Υπό τον έλεγχο του στρατού το μεγαλύτερο τμήμα της Δαμασκού

Ο στρατός έχει επανακτήσει τον έλεγχο, όμως τώρα συνεχίζονται οι έρευνες, κυρίως στην Κφαρ Σούσε, σε αναζήτηση κρυμμένων τρομοκρατών».

Ο συριακός στρατός φαίνεται να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος της Δαμασκού, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, και πλέον οι εξεγερμένοι ακολουθούν μια αντάρτικη στρατηγική παρενόχλησης, όπως έγινε γνωστό από τους αντικαθεστωτικούς και τις αρχές.
«Δυστυχώς, ο στρατός του καθεστώτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σχεδόν ολόκληρη την πρωτεύουσα, σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις στην Κάνταμ και τη Νταράγια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εξεγερμένος που είπε πως ονομάζεται Όμαρ αλ Καμπούνι.
«Υπάρχουν ακόμη μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), όμως πλέον κρύβονται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Λένα αλ Σάμι, που κατοικεί στη Μαζέ, ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από τη συνοικία. «Ο στρατός είναι παρών σε όλη την πρωτεύουσα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ελέγχει την πόλη διότι ο ΕΣΣ επιτίθεται στους στρατιώτες», επεσήμανε η ίδια.
Ένας άλλος εξεγερμένος, που έχει τη βάση του στη Δαμασκό και δήλωσε ότι ονομάζεται Άχμεντ αλ Μιντάνι, μιλώντας μέσω skype στο Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ότι «η μάχη για την απελευθέρωση της Δαμασκού συνεχίζεται, σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις σε πολλές περιοχές. Ήταν η πρώτη φάση και η δεύτερη θα ακολουθήσει με επιθέσεις που θα πλήξουν το καθεστώς.
Οι συριακές αρχές από την πλευρά τους φαίνονται σίγουρες ότι έχουν επανακτήσει τον έλεγχο της Δαμασκού. «Σημειώνονται ακόμη μικρές συγκρούσεις σε κάποιους δρόμους, σε κάποιες συνοικίες, όμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλο τον κόσμο ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε στον Τύπο ο Τζιχάντ Μακντέσι εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό που συνέβη στη Δαμασκό ήταν παροδικό και δεν θα περάσουν περισσότερες από δύο ημέρες προτού τα πράγματα επανέλθουν στο κανονικό», πρόσθεσε.
Μια πηγή από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει επανακτήσει τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας. «Ο στρατός έχει επανακτήσει τον έλεγχο, όμως τώρα συνεχίζονται οι έρευνες, κυρίως στην Κφαρ Σούσε, σε αναζήτηση κρυμμένων τρομοκρατών».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «ο τακτικός στρατό έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές, όμως σε άλλους τομείς οι εξεγερμένοι είναι ακόμη παρόντες».
Σήμερα η κατάσταση στη Δαμασκό φαινόταν πιο ήρεμη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ περισσότεροι κάτοικοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους.
Αντάρτες λένε ότι έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες
Στέλεχος του στρατιωτικού συμβουλίου των Σύρων ανταρτών υποστήριξε απόψε ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, καθώς ο στρατός συνεχίζει να την βομβαρδίζει.
"Είναι το πρώτο στάδιο προς την απελευθέρωση της πόλης», είπε ο συνταγματάρχης Άμπντελ Τζάμπαρ αλ-Οκάιντι μιλώντας μέσω Skype στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον αλ-Οκάιντι, έχουν «απελευθερωθεί» οι συνοικίες Σαλαχεντίν, Σάαρ, Χανάνο Σίτι, Τάρεκ αλ-Μπαμπ και Σέιχ Νατζάρ. Σημείωσε πάντως ότι οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιφέρεια αυτών των περιοχών και ότι άρματα και ελικόπτερα του στρατού εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη.
Στο στρατιωτικό συμβούλιο συμμετέχουν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που αποτελείται από λιποτάκτες και ένοπλους πολίτες αλλά και οι δυνάμεις του στρατηγού Μουστάφα αλ-Σέιχ, ο οποίος αποστάτησε από τον τακτικό στρατό.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.