Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Συρία: «Θέμα χρόνου» η πτώση Άσαντ, λέει ο Ρ. Μουντ


Η ΔΕΕΣ αποσύρει προσωπικό της - δύο ξένοι φωτογράφοι ελεύθεροι. Στους 164 οι νεκροί χθες.
Ο πρώην επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ζήτημα χρόνου, αλλά εκτίμησε ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα αρκέσει κατ' ανάγκη για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
«Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νορβηγός ανώτερος αξιωματικός, που διοικούσε ως την περασμένη εβδομάδα τους 300 παρατηρητές του ΟΗΕ, η εντολή των οποίων ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα λόγω της κλιμάκωσης της βίας.
«Η κλιμάκωση της βίας, η έλλειψη αναλογικότητας στις αντιδράσεις του καθεστώτος, η ανικανότητά του να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, σημαίνουν ότι οι ημέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες, αλλά θα πέσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα χρόνο; Αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία δεν τολμώ να απαντήσω».
Η πτώση του καθεστώτος, που αντιμετωπίζει μια εξέγερση κατακερματισμένη και σε θέση αδυναμίας στρατιωτικά --»είναι πάντοτε ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ», κατά τον Μουντ--, δεν θα σημάνει απαραίτητα το τέλος του εμφυλίου πολέμου, επισήμανε ο Μουντ.
«Πολλοί πιστεύουν ότι εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ πέσει ή εάν του δοθεί η δυνατότητα για μια έντιμη φυγή (. . .) το πρόβλημα θα επιλυθεί. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση», είπε ο Μουντ. «Η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί», πρόσθεσε.
«Από την άλλη πλευρά είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι είναι αδύνατον να συλλάβουμε μια Συρία στην οποία οι σημερινοί κάτοχοι της εξουσίας παραμένουν στις θέσεις τους», συνέχισε ο Μουντ.
Στο πεδίο, ο στρατηγός Μουντ αντικαταστάθηκε από το στρατηγό Μπαμπακάρ Γκαγέ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία (MISNUS), η οποία με μειωμένη δύναμη 150 παρατηρητών έχει εντολή που περιορίζεται στις 30 ημέρες.
Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει ξένους εργαζόμενους αρωγής από τη Συρία λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, μετακινώντας τους στη Βηρυτό.
Η «ασταθής και επιδεινούμενη κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας οδήγησε την ΔΕΕΣ να μετακινήσει μέρος του προσωπικού του εκτός της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Χισάμ Χάσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερςστη Γενεύη. «Μια ομάδα (. . .)» ξένων και Σύρων εργαζομένων της ΔΕΕΣ »θα συνεχίσει να εργάζεται στην Δαμασκό».
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει αναστείλει ορισμένες από τις επιχειρήσεις αρωγής της στην πόλη Χαλέπι, κυρίως την αποστολή ασθενοφόρων και την δουλειά εθελοντών, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ δύο φωτογράφοι, ένας Βρετανός και ένας Ολλανδός, που είχαν απαχθεί την 19η Ιουλίου στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα και μετέβησαν στην Τουρκία, ανέφερε μια πηγή του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Λάβαμε χθες (Πέμπτη) επιβεβαίωση ότι ένας Ολλανδός δημοσιογράφος ο οποίος ήταν εξαφανισμένος από την περασμένη Πέμπτη (. . .) επέστρεψε στην Τουρκία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού ΥΠΕΞ.
Ο Γέρουν Ούρλεμανς, 42 ετών, ανεξάρτητος φωτογράφος, είχε απαχθεί στη βόρεια Συρία μαζί με έναν συνάδελφό του, τον Βρετανό Τζον Κάντλι, ο οποίος επίσης απελευθερώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Ο Ολλανδός φωτοειδησεογράφος είναι «τραυματισμένος αλλά σχετικά καλά», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η απαγωγή των δύο ανδρών δεν είχε δημοσιοποιηθεί λόγω του αιτήματος των οικογενειών τους και «για το συμφέρον των δύο δημοσιογράφων», είπε ο εκπρόσωπος. Ερωτηθείς ποιοι τους είχαν απαγάγει, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Παράλληλα ένα παιδί τριών ετών από τη Συρία σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών την ώρα που η οικογένειά του προσπαθούσε να διαφύγει στην Ιορδανία για να σωθεί από τις συγκρούσεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης. Εξάλλου ένας Ιορδανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο ίδιο επεισόδιο, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, είπε πηγή ιορδανικής οργάνωσης αρωγής.
Στο χασεμιτικό βασίλειο έχουν καταφύγει περίπου 140.000 Σύροι πρόσφυγες, οι 36.000 εκ των οποίων έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ.
Χθες σε μάχες και επιχειρήσεις καταστολής στη Συρία το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε 164 νεκρούς--84 πολίτες, 43 στρατιώτες και 37 αντάρτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.