Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στο στόχαστρο Ρόμνεϊ


AP
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο «αφιλόξενο» για τον ίδιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, πεδίο της εξωτερικής πολιτικής στρέφεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία, την Πολωνία και το Ισραήλ, ο κ. Ρόμνεϊ υπέδειξε τον πρόεδρο Ομπάμα ως βασικό υπεύθυνο για την αποδυνάμωση της αμερικανικής ισχύος στο διεθνές στερέωμα. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας παρέμενε προσηλωμένος στα ζητήματα της οικονομίας, ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση όφειλε να ασκήσει πιο επιθετική διπλωματία προκειμένου να εξωθήσει τους Ιρανούς στην εγκατάλειψη των πυρηνικών τους φιλοδοξιών και να τερματίσει την αιματοχυσία στη Συρία.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπολόγισε εξαρχής λανθασμένα τη ροή των εξελίξεων στη Συρία», δήλωσε ο κ. Ρόμνεϊ στο CNBC. «Ο πλανήτης περιμένει πάντα από την Αμερική να ηγηθεί και ως εκ τούτου η κυβέρνηση όφειλε να απαιτήσει από νωρίς την αποκαθήλωση του καθεστώτος Ασαντ», προσέθεσε. Προς το παρόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει αποσαφηνίσει πώς ακριβώς προτίθεται να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ τόσο για το συριακό, όσο και για το ιρανικό ζήτημα. Ο κ. Ρόμνεϊ ανέβασε χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγορώντας ευθέως από το συνέδριο των βετεράνων πολέμου τον πρόεδρο Ομπάμα ότι μεθόδευσε τη διαρροή των μυστικών εγγράφων της «εξουδετέρωσης» του Οσάμα μπιν Λάντεν για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ομπάμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Ρόμνεϊ με αφορμή τις τοποθετήσεις του περί μείωσης της αμερικανικής ισχύος. «Τον καλώ να μας αποκαλύψει, επιτέλους, το σχέδιο για την εξωτερική του πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.