Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

«Καμένο χαρτί» θεωρεί τον Ασαντ η Ρωσία


Του ανταποκριτή της "Κ" στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα
Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο η Μόσχα να δίδει την ύστατη μάχη για να σώσει τον Ασαντ, ωστόσο σε στρατιωτικό φαίνεται ότι έχει ήδη αποδεχτεί πως αποτελεί «καμένο χαρτί». Υστερα από ανακοίνωση, με την οποία το ρωσικό ΥΠΕΞ καλούσε τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν να επισκεφθούν τη Συρία, συμπληρώνοντας πως η ΑΕΡΟΦΛΟΤ αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς τη Δαμασκό, χθες το μεσημέρι το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανέκρουσε πρύμναν. Σε έκτακτη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Ρώσος ναύαρχος Αντέι Τσιρκόφ ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στόλος τελικά δεν θα καταπλεύσει στη ρωσική βάση της Ταρτούς στη Συρία.
Χωρίς να δώσει εξηγήσεις, είπε πως ο στόλος των δέκα πολεμικών πλοίων, που μεταφέρει και πεζοναύτες, θα ολοκληρώσει την άσκησή του στη Μεσόγειο. Η μοίρα του Ασαντ φαίνεται πως δεν έγινε γνωστή στη Μόσχα ξαφνικά χθες. Μιλώντας στην «Κ», δύο πρεσβευτές της Δύσης αποκάλυψαν ότι από τον Δεκέμβριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τούς είχε πει πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει εννέα μήνες ζωής, χωρίς να τους διευκρινίσει αν εννοούσε πολιτικής ή βιολογικής.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ένα ακόμα μήνυμα προς τη Δύση. Σε συνεδρίαση της κρατικής επιτροπής προγράμματος εξοπλισμού, χθες στο Σότσι, αφού χαιρέτισε το υψηλό επίπεδο της ρωσικής αεροδιαστημικής άμυνας, ανακοίνωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να μπει σε τρελή κούρσα εξοπλισμών. Ο Ρώσος πρόεδρος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη Δύση, δήλωσε πως ουδείς δεν πρέπει να πράξει το λάθος και να υποτιμήσει τη ρωσική πυρηνική μηχανή, της οποίας το επίπεδο, όπως τόνισε, είναι εξαιρετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.