Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο εμφύλιος έφθασε μέχρι τις γειτονιές της Δαμασκού



Οι αντάρτες με αιφνιδιαστικές επιδρομές επιδιώκουν να εξαντλήσουν τον τακτικό στρατό
The Economist
Ο πόλεμος ήρθε αναπάντεχα στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Μια ομάδα ντόπιων, οι οποίοι είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο σ’ ένα δημόσιο πάρκο, κοιτούσε αποσβολωμένη έναν άνδρα και μια γυναίκα που αντάλλασσαν παθιασμένα φιλιά ενόσω γύρω τους «έβρεχε» σφαίρες. Το νεαρό ζευγάρι εξηγούσε λίγο αργότερα ότι είχε παντρευτεί την προηγουμένη στο κέντρο της πόλης, το οποίο μέχρι και την ημέρα του γάμου του εθεωρείτο ασφαλής περιοχή και οι κάτοικοί του αφοσιωμένοι στον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Η σκληρή, νέα πραγματικότητα της εξέγερσης δεν είχε ακόμα υπερισχύσει του έρωτά τους. Παρ’ όλα αυτά, οι όποιες αμφιβολίες ότι η πλουσιότερη πόλη της χώρας είχε παρασυρθεί ολοκληρωτικά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου διαλύθηκαν όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας τα επιθετικά ελικόπτερα του καθεστώτος άρχισαν να σφυροκοπούν τα προάστια του Χαλέπι.
Μάχες στις πόλεις
Μέχρι τη 18η Ιουλίου, την ημέρα που τέσσερα μέλη του στενού κύκλου των Ασαντ σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Δαμασκού, το καθεστώς αντιμετώπιζε τους εξεγερθέντες κυρίως στην επαρχία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ωστόσο, συγκρούεται μαζί τους ακατάπαυστα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, τη Δαμασκό και το Χαλέπι. Ούτε μία συνοικία της συριακής πρωτεύουσας δεν έχει πλέον μείνει ανέπαφη από τον πόλεμο. Τα επιθετικά ελικόπτερα βάλλουν καθημερινά στις συνοικίες Μιντάν και Κιαμπούν, αφήνοντας πίσω καμένα αυτοκίνητα, συντρίμμια και πτώματα. Στη λεωφόρο Μετζέ, εκεί όπου βρίσκονται οι άδειες επαύλεις των ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων, κυκλοφορούν σήμερα μόνο τανκς και στρατιωτικά οχήματα. Επί της ουσίας, ωστόσο, από το βράδυ της 23ης Ιουλίου η Δαμασκός βρισκόταν και πάλι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς οι αντάρτες έκριναν σκόπιμο να επιλέξουν την οδό της τακτικής υποχώρησης.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αντάρτες στον Βορρά, έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό τμήμα της χώρας, κατευθύνονταν προς το Χαλέπι. Λίγες ώρες αργότερα, ήλεγχαν ορισμένα προάστια της πόλης και «ανέβαζαν» στο Διαδίκτυο βίντεο από τα άρματα μάχης που είχαν προηγουμένως καταστρέψει. Οι πρόσφατες κινήσεις των ανταρτών αποδεικνύουν ότι έχουν «πονηρευτεί» μετά την ήττα στην Μπάμπα Αμρ της Χομς. Τελευταία, λοιπόν, προσπαθούν να μην παγιδεύονται σε αστικές περιοχές και επιδιώκουν να εξαντλήσουν τον τακτικό στρατό με αιφνιδιαστικές επιδρομές. Παράλληλα, η επικοινωνία μεταξύ των ανταρτών έχει βελτιωθεί αισθητά. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυαν μεγάλες επιθέσεις στη Δαμασκό, εκείνοι κατελάμβαναν με χαρακτηριστική ευκολία φυλάκια στη μεθόριο με την Τουρκία και το Ιράκ.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), όπως ονομάζεται η δύναμη των ανταρτών, έχει αδιαμφισβήτητα επωφεληθεί από τις συμβουλές των Δυτικών. Ο εκ των αρμοδίων για θέματα επιμελητείας του FSA, Λουάι Μοκντάντ, επιμένει ότι η ενδυνάμωση των ανταρτών οφείλεται περισσότερο στους ολοένα και περισσότερους αξιωματικούς που αποσκιρτούν από τον τακτικό στρατό. «Περίπου πενήντα αξιωματικοί μάς ζητούν καθημερινά να ενταχθούν στον FSA, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εμείς τους καλούμε να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού», ισχυρίζεται ο κ. Μοκντάντ.
Αποχωρήσεις επιχειρηματιών
Ταυτόχρονα με τις αποσκιρτήσεις στον στρατό, αυξάνονται και οι αποχωρήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας. «Μέχρι πρότινος ο τροχός της οικονομίας συνέχιζε κατά κάποιο τρόπο να γυρίζει», υποστηρίζει, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος μεγάλης συριακής εταιρείας, που βρίσκεται πλέον στη Βηρυτό. «Μετά την επίθεση στη Δαμασκό, αντιληφθήκαμε ότι πουθενά δεν θα είμαστε ασφαλείς», εξηγεί ο ίδιος.
Ο FSA, πάντως, δεν είναι το ίδιο δημοφιλής στα χωριά και τις κωμοπόλεις όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Οι πολίτες υποφέρουν κάθε φορά που οι αντάρτες εμφανίζονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», λέει ένας 24χρονος ακτιβιστής από το Χαλέπι. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών στους κόλπους του FSA, ιδιαίτερα στις βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας.
Προς τον Λίβανο 30.000 πρόσφυγες
Οσο, βέβαια, ανησυχούν οι φιλήσυχοι κάτοικοι των συριακών αστικών κέντρων, άλλο τόσο προβληματίζονται και οι κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών. Από τη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, περισσότεροι από 30.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει προσωρινό καταφύγιο στον Λίβανο, όπου η εθνοτική και θρησκευτική ισορροπία ήταν ανέκαθεν ευαίσθητη. Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ στηρίζει το καθεστώς Ασαντ, ενώ στο Ιράκ η κυβέρνηση Αλ Μαλικί βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιστροφή των προσφύγων που εγκατέλειψαν προ πενταετίας τη χώρα προκειμένου να γλιτώσουν από την εκεί έξαρση της θρησκευτικής βίας. Τεντωμένα, όμως, είναι και τα νεύρα των Τούρκων, καθώς πόλεις της ανατολικής Συρίας, όπως το Κομπανί, τελούν ήδη υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων. Η Αγκυρα φοβάται ότι οι Κούρδοι θα κηρύξουν αυτές τις περιοχές αυτόνομες και πως σταδιακά θα επιδιώξουν να προκαλέσουν νέα αναταραχή στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Στη Δύση, τέλος, οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι αν το καθεστώς Ασαντ καταρρεύσει ξαφνικά θα προκύψει κενό εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.