Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας



Ελικόπτερα εξαπέλυσαν ρουκέτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχέςAP, Reuters, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Σφοδρές μάχες διεξάγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα στο Χαλέπι, όπου μονάδες του συριακού στρατού και φίλα προσκείμενες στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ παραστρατιωτικές ομάδες προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αντάρτες από το κέντρο της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συγκρούονταν με άνδρες του συριακού στρατού στην είσοδο της παλιάς πόλης, ενώ σε ερασιτεχνικά βίντεο που «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο ελικόπτερα εμφανίζονται να εξαπολύουν ρουκέτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σημειώνεται ότι η κατάληψη του Χαλέπι, η οποία θεωρείται η πλουσιότερη πόλη της Συρίας, από τους αντάρτες, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για το καθεστώς Ασαντ. Στο μεταξύ και ενώ ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αιματηρή επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων σε φυλακή όπου κρατούντο αντικαθεστωτικοί στα περίχωρα της πόλης, βίαιες συγκρούσεις αναφέρονταν τόσο στη Δαμασκό, όσο και στην Αλ Χεράκ. Συνολικά, περισσότεροι από ογδόντα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν μόνο χθες στη Συρία.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιούσε, με αφορμή τις πληροφορίες ότι το καθεστώς Ασαντ έχει διατάξει τη μεταφορά μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε μεθοριακές περιοχές, ότι η Αγκυρα είναι προετοιμασμένη να αναλάβει στρατιωτική δράση εφόσον προκληθεί. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει όπως αρμόζει σ’ ένα καθεστώς που συνεχίζει την επιθετική του τακτική, αποδεικνύοντας πως δεν πήρε το μάθημά του», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε ένα τουρκικό αναγνωριστικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο τον Ιούνιο. Κατά τ’ άλλα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πεπεισμένος ότι το καθεστώς Ασαντ «αργά ή γρήγορα» θα καταρρεύσει και υποστήριξε πως «η συριακή αντιπολίτευση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη μεγάλη νίκη».
Με τη σειρά του, πάντως, το Ιράν έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε ξένη δύναμη επιχειρήσει να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία, θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα. «Μέχρι σήμερα καμία από τις σύμμαχες χώρες της Συρίας δεν έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι και αν αυτό συμβεί οι εχθροί της και ιδιαίτερα οι μισητοί Αραβες θα δεχτούν καθοριστικά πλήγματα», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγιερί. Επισημαίνεται ότι Ιρανοί αξιωματούχοι πολλές φορές αναφέρονται στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ ως «οι μισητοί Αραβες». Ο στρατηγός Τζαζαγιερί υπογράμμιζε, ακόμα, ότι «ο συριακός λαός είναι εξοργισμένος με τα κράτη εκείνα που στηρίζουν τις ομάδες των ενόπλων και σύντομα θα πάρει την εκδίκησή του».
Κατά τ’ άλλα, δυτικός διπλωμάτης δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «οι Ρώσοι απέτρεψαν προ δύο εβδομάδων τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ». Επισήμως, πάντως, η Μόσχα προειδοποίησε χθες τη συριακή κυβέρνηση να μην καταφύγει σε καμία περίπτωση στη χρήση χημικών όπλων. Χθες, επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ ότι ο συριακός στρατός έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα χημικά όπλα της χώρας. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης σε συριακό έδαφος προκειμένου να εκμηδενίσει την πιθανότητα να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια φανατικών ισλαμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.