Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Σχέδιο των ΗΠΑ για επιχείρηση στη Συρία


Reuters, AFP, A.P.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια ιδιαίτερα πολύπλοκη στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή μέχρι και εξήντα χιλιάδων ανδρών προϋποθέτει η διασφάλιση των αποθεμάτων χημικού και βιολογικού πολέμου της Συρίας σε περίπτωση αιφνίδιας κατάρρευσης του καθεστώτος Ασαντ. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και κρατών-μελών της νατοϊκής συμμαχίας, μάλιστα, φέρονται να συζητούν ήδη σχετικά με τρόπους αντίδρασης αν και εφόσον επαληθευτεί το λεγόμενο «χειρότερο σενάριο» για τη Συρία. Το σενάριο αυτό προβλέπει όχι μόνο την αποσύνθεση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας εν μια νυκτί, αλλά και αδυναμία για υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους βομβαρδισμού τους, την ώρα που ένοπλοι προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα θα κινούνται ταχύτατα για να λεηλατήσουν τις αποθήκες όπου βρίσκονται τα χημικά και βιολογικά όπλα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, πάντως, έσπευδε χθες να διευκρινίσει ότι ο Λευκός Οίκος κάθε άλλο παρά έχει αποφασίσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι καν διατεθειμένος να εγκρίνει την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, απλώς σχεδιάζουμε τρόπους αντίδρασης βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», τόνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Για την ώρα παραμένει άγνωστο ποιες χώρες θα ήταν διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση, πλην όμως διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει πως ήδη ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποκλείσει κάτι τέτοιο. Επισήμως, πάντως, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν αν όντως διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις. Εκτιμάται ότι περισσότερες από δέκα εγκαταστάσεις με χημικά και βιολογικά όπλα είναι διάσπαρτες στη συριακή επικράτεια.
Στο μεταξύ, και ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την απόφαση για τον αυριανό τερματισμό της αποστολής των κυανόκρανων στη Συρία, σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες στο Χαλέπι και στα προάστια της Δαμασκού. Σύμφωνα με το φίλα προσκείμενο στο καθεστώς Ασαντ ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να απωθήσουν τους αντάρτες από τις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε συγκρούσεις κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Μαζέ της Δαμασκού. Μόνο την Πέμπτη σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη Συρία 180 άνθρωποι εκ των οποίων οι 112 ήταν άμαχοι.
Χιλιάδες πρόσφυγες
Επίσης, περισσότεροι από δύο χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός που αυτομόλησε, φέρονται να διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αζάζ στη βόρεια Συρία. Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από σαράντα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη όταν μαχητικό αεροσκάφος εξαπέλυσε πυραύλους στο κέντρο της Αζάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.