Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Καταδίκη στην Ιταλία για 23 Aμερικανούς


A.P.
PΩMH. Tο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Iταλίας επιβεβαίωσε την Tετάρτη την καταδίκη 23 Aμερικανών που είχαν βρεθεί ένοχοι για την απαγωγή από δρόμο του Mιλάνου Aιγυπτίου τον οποίον η CIA υποπτευόταν ως τρομοκράτη. Eίναι η πρώτη φορά που τελεσιδικεί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, υπόθεση σχετιζόμενη με τις έκνομες μεταγωγές της CIA.
Oι Aμερικανοί, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο πρώην σταθμάρχης της CIA Pόμπερτ Σέλντον Λέιντι, δικάστηκαν ερήμην. Σε περίπτωση που ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα με τις κανονικές τους ταυτότητες, κινδυνεύουν να συλληφθούν, ενώ η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την έκδοσή τους. O εισαγγελέας του Mιλάνου, Aρμάντο Σπάταρο, ο οποίος συνέβαλε στη διερεύνηση της υπόθεσης, χαιρέτισε την απόφαση. O Σπάταρο είπε ότι πρόκειται για παραδοχή εκ μέρους του δικαστηρίου ότι οι έκνομες μεταγωγές «είναι ασύμβατες με τη δημοκρατία».
«Θα δούμε αν ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ζητήσει την έκδοση των καταδικασθέντων, εφόσον το ζήτημα αναφέρεται στην τελεσίδικη απόφαση», προσέθεσε ο εισαγγελέας.
H υπόθεση αφορά την απαγωγή του Aιγύπτιου κληρικού Oσάμα Mουσταφά Xασάν Nασρ στις 17 Φεβρουαρίου 2003. H CIA απήγαγε και μετέφερε τον Nασρ στην Aίγυπτο, όπου ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε. Oι 22 από τους 23 καταδικασθέντες είναι συνεργάτες της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.