Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Νέος γύρος αντι-δυτικών διαδηλώσεων μουσουλμάνων


AFP, A.P.
Συνεχίστηκαν για έβδομη κατά σειρά ημέρα οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που πυροδότησε σε πολλές μουσουλμανικές χώρες το αμερικανικής προέλευσης, ερασιτεχνικό βίντεο, που λοιδωρεί τον Μωάμεθ και προσβάλλει το Ισλάμ. Ηδη περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών. Το χθεσινό κύμα των διαδηλώσεων επεκτάθηκε στην Υεμένη, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν στην περιοχή Απερ Ντιρ, του βορειοδυτικού Πακιστάν, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι δυνάμεις της τάξης αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να διαλύσουν οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το αμερικανικό προξενείο στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Καράτσι, ενώ στη Λαχώρη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας οργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος.
Βίαιο χαρακτήρα αρχίζουν να αποκτούν οι διαδηλώσεις και στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία. Στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ η Αστυνομία απάντησε με αντλίες νερού και πυροβολισμούς στον αέρα. Η θύελλα του αντιαμερικανισμού έφτασε μέχρι το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, μια κατά πλειοψηφία χριστιανική χώρα με σημαντική μουσουλμανική μειονότητα. Χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν χθες σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στην πόλη Μαράουι, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους.
Με σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», εκατοντάδες Αφγανοί διαδήλωσαν έξω από στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον είκοσι αστυνομικοί.
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυττό, ύστερα από σχετική έκκληση που απηύθυνε στους σιίτες μουσουλμάνους ο ηγέτης της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», σεΐχης Χασάν Νασράλα. Στο σχετικό μήνυμά του, ο Νασράλα δηλώνει ότι στόχος όσων βρίσκονται πίσω από την επίμαχη ταινία είναι να οδηγηθούν σε σύγκρουση χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ο επικεφαλής της ισχυρής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λιβάνου, ζήτησε από τις αραβικές και ισλαμικές κυβερνήσεις να προωθήσουν διεθνή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα απαγορεύει την προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας. Κάτι αντίστοιχο, όπως δήλωσε, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την προβολή αντισημιτικών απόψεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης να απαγορεύσουν τη μετάδοση της επίμαχης ταινίας μέσω του Διαδικτύου, αν δεν θέλουν να θεωρούνται συνένοχοι με το «μεγάλο έγκλημα», το οποίο κατά τη γνώμη του συνιστά η προσβολή του Ισλάμ. Ο Νασράλα εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη στη χώρα των κέδρων, κηρύσσοντας την ειρήνη και τη συμφιλίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.