Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΡΙΚΕΡ


Wikileaks περί Σκοπίων
24/09/2012
Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, είδε το φως της δημοσιότητας από τα Wikileaks. 

Το τηλεγράφημα είχε γραφεί τον Φεβρουάριο του 2009 ενόψει των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα και σύμφωνα με τον πρέσβη, στις εκλογές Μαρτίου/Απριλίου 2009, ο τότε προεδρικός υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε σχέση με τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής ενός λογικού συμβιβασμού με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο υποψήφιος του SDSM «δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ πολλοί θεωρούν ότι κύριος στόχος του κ. Φρίτσκοφσκι θα ήταν να παίξει το ρόλο του ‘άγριου σκυλιού' κατά του VMRO-DPMNE». 

Παράλληλα, ο κ. Ρίκερ προχωρούσε στην εκτίμηση πως ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE και σημερινός πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, δεν είναι χαρισματικός και δεν διαθέτει πολιτική και διπλωματική εμπειρία.

Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ σημείωνε στο τηλεγράφημα ότι ο κ. Ιβάνοφ, σύμφωνα με όσα ακούγονταν, ήταν ισχυρός υποστηρικτής της ιστορικής προσέγγισης κατά την οποία οι νυν σλαβικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ είναι άμεσοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Υπογράμμιζε πως ήταν μικρές οι πιθανότητες να προωθηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εάν επικρατούσε ο κ. Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές, ενώ επισήμανε ότι το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE εκμεταλλευόταν τον κρατικό μηχανισμό υπέρ της υποψηφιότητας του Γκ. Ιβάνοφ, απειλώντας με απόλυση δημοσίους υπαλλήλους, σε περίπτωση που δεν ψήφιζαν τον κ. Ιβάνοφ στις εκλογές. 

Ως γνωστόν, αυτός που επικράτησε στις εκλογές ήταν ο Ιβάνοφ… 

1 σχόλιο:

  1. Το μεγάλο φίδ για την Ελλαδα είναι αμερικη για αυτο Η.Ελληνεσ πρέπει να φύγουν απω τουσ. Αμερικανουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.