Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Οραμα» Αχμεντινετζάντ για μια νέα παγκόσμια τάξη


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ιράν τελεί υπό την απειλή στρατιωτικού πλήγματος από «απολίτιστους σιωνιστές», τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η αναφορά του Ιρανού προέδρου ήταν σαφής αιχμή κατά του Ισραήλ ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογες απειλές από μεγάλες δυνάμεις έχουν στόχο να καθυποτάξουν τους λαούς. Στην επί 33 λεπτά ομιλία του, ο Ιρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει όραμα για μια νέα παγκόσμια τάξη από την οποία θα απουσιάζει «η ηγεμονία της έπαρσης». Πρόσθεσε επίσης ότι η σημερινή φρικτή κατάσταση του κόσμου και τα άσχημα συμβάντα της Ιστορίας οφείλονται στην κακή διαχείριση του κόσμου και στα κέντρα εξουσίας τα οποία εμπιστεύονται τον διάβολο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αχμεντινετζάντ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για το ιρανικό καθεστώς. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ιρανού προέδρου, η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ απουσίαζε από τη Γενική Συνέλευση εξαιτίας των «αποκρουστικών ύβρεων» του Αχμεντινετζάντ, τις προηγούμενες ημέρες, για το Ισραήλ. Ο Αχμεντινετζάντ απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μία ημέρα μετά τη σαφή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο χρόνος για το Ιράν τελειώνει και ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στις οποίες η Δύση εκτιμά ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Η εμφάνιση του Αχμεντινετζάντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι η τελευταία του υπό το αξίωμα του προέδρου του Ιράν, καθώς η δεύτερη θητεία του ολοκληρώνεται τον ερχόμενο χρόνο και δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή των κινηματογραφικών βραβείων Οσκαρ ως απάντηση στη βλάσφημη ταινία για τον Μωάμεθ, που προκάλεσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται στη Μέση Ανατολή μόνο τα τελευταία 60-70 χρόνια, σε αντίθεση με τους Ιρανούς που υπάρχουν στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε συνέντευξή του επίσης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ, αρνήθηκε ότι κάποιος γεννιέται ομοφυλόφιλος ενώ στηλίτευσε, ως παράλογη, την ανεκτικότητα του δυτικού πολιτισμού στα ομόφυλα ζευγάρια.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το Ιράν προχωρεί στην κατασκευή αντιδραστήρα για ερευνητικούς σκοπούς. Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Δύση ανησυχεί κυρίως για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ιρανικές πόλεις Νατάντζ και Φορντού. Ωστόσο η Τεχεράνη προχωρεί και στην κατασκευή αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, τον οποίο σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία το 2013 και όχι το 2014, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.