Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ομπάμα: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν



Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «αυτό που πρέπει» για να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Α.Ρ., Reuters, AFP
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Οι ΗΠΑ θα κάνουν «αυτό που πρέπει» για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και επανέλαβε την προσήλωσή του στη διπλωματική οδό, εντούτοις επισήμανε ότι ο διπλωματικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βοηθά το δικτατορικό καθεστώς της Συρίας να παραμείνει στην εξουσία. «Οπως ακριβώς περιορίζει τα δικαιώματα του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει έναν δικτάτορα στη Δαμασκό και υποστηρίζει τρομοκρατικές δυνάμεις στο εξωτερικό», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια προφανή αναφορά του στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. «Διακηρύσσουμε για ακόμη μία φορά ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να τελειώσει, ώστε να τεθεί τέλος στα βάσανα του συριακού λαού και να υπάρξει μια καινούργια αυγή», τόνισε.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες του Ισραήλ για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Ενα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν δεν είναι μια πρόκληση που μπορεί να γίνει ανεκτή. Θα διακινδύνευε την εξάλειψη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε την ομιλία του αποδίδοντας φόρο τιμής στον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βεγγάζη, καλώντας τον ΟΗΕ να επιβεβαιώσει ότι «το μέλλον μας θα προσδιοριστεί από ανθρώπους όπως ο Κρίστοφερ Στίβενς και όχι οι δολοφόνοι του».
Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη βία και προκάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με «μια επιλογή ανάμεσα στις δυνάμεις που θα μας απομακρύνουν και τις κοινές μας ελπίδες». Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδοκίμασε ως «βίαιο και αηδιαστικό» το βίντεο κατά του Μωάμεθ, που προκάλεσε τις πρόσφατες οργίλες αντιδράσεις των μουσουλμάνων, κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον των ιδανικών του ΟΗΕ». Οπως είπε, «δεν υπάρχουν λόγια που να δικαιολογούν τη δολοφονία αθώων» και «κανένα βίντεο δεν δικαιολογεί επιθέσεις σε πρεσβείες». Ο ίδιος παρατήρησε ότι το βίντεο «δεν προσβάλλει μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και την Αμερική».
Οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ άρχισαν με την ομιλία του γενικού γραμματέα της Μπαν Κι Μουν, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τον «περιφερειακή καταστροφή με παγκόσμιες συνέπειες». Ο ίδιος ζήτησε τη δέουσα προσοχή και δράση του βαθιά διαιρεμένου Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα έπρεπε να κοιτάζει αλλού όταν η κλιμάκωση της βίας τίθεται εκτός ελέγχου». Ο κ. Μπαν Κι Μουν είπε ότι «εξακολουθούν βίαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης» κι ότι η 18μηνη διένεξη απειλεί όλο και περισσότερο τη διεθνή ειρήνη. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν και το Κονγκό, τις ταραχές στην περιοχή Σαλέχ της Αφρικής, το επικίνδυνο ισραηλινο-παλαιστινιακό αδιέξοδο και «τη συνεχή αναφορά του Ισραήλ σε πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.