Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σαλμάν Ρούσντι: Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ


Ο Bρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φάτουα από τον Iρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη, δήλωσε σε συνέντευξή του πως κάτι έχει πάει λάθος στην καρδιά του Iσλάμ.
Ο Ρούσντι τόνισε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Le Monde πως τα χρόνια που προσπαθούσε να γλυτώσει από την φάτουα που εξέδωσε εναντίον του το 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.
"Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Iσλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό», επισήμανε.
"Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το Iσλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα», πρόσθεσε.
Η φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του συγγραφέα για το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στοίχοι» έκανε τον Ρούσντι σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας.
Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στα γαλλικά, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ρούσντι που περιγράφει τα εννιά χρόνια της ζωής του μετά την έκδοση της φάτουα.
"Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός συγγραφέας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.