Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μυστική λίστα ΟΗΕ υπόπτων στη Συρία


A.P., Reuters, ΑΠE
ΒΗΡΥΤΟΣ. Μυστική λίστα με τα ονοματεπώνυμα στρατιωτικών και όχι μόνο, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης επιτροπής, Πάολο Σέρτζιο Πινέιρο, ναι μεν οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε ωστόσο πως μεγάλος αριθμός εξτρεμιστών από τρίτες χώρες έχει εισχωρήσει στους κόλπους των ανταρτών. «Πρόκειται για στοιχεία που ωθούν τις αντικυβερνητικές δυνάμεις σε πιο ακραίες θέσεις», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας. Την ίδια στιγμή, πάντως, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε σωρεία εγκλημάτων πολέμων από τους αντάρτες και κάλεσε τα κράτη που τους υποστηρίζουν να τους ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αργά χθες το απόγευμα, τέλος, άρχισε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η πρώτη υπουργική σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής για τη Συρία. Η ομάδα επαφής, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, αποτελείται προς το παρόν από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, το οποίο σε αντίθεση με τα άλλα τρία κράτη στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ. Στη χθεσινή σύνοδο, πάντως, δεν εκπροσωπήθηκε η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ έκανε λόγο περί αδιαθεσίας του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, πρίγκιπα Αλ Φαϊζάλ, πλην όμως δεν δόθηκε εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους η Σαουδική Αραβία δεν εκπροσωπήθηκε από άλλο αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.