Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γκιουλ πιο δημοφιλής από τον Eρντογάν σε δημοσκόπηση


Reuters
AΓKYPA. Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Tουρκίας, που θα διεξαχθεί την Kυριακή παρουσία 30.000 μελών, δημοσκόπηση εμφανίζεται να περιπλέκει τα σχέδια του πρωθυπουργού Eρντογάν για μεταπήδηση στην προεδρία της χώρας.
Ερευνα του ινστιτούτου MetroPOLL διαπίστωσε ότι ο νυν πρόεδρος Aμπντουλάχ Γκιουλ είναι πιο δημοφιλής από τον Eρντογάν ως υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου. H επταετής θητεία του Γκιουλ λήγει το 2014, ενώ το 60% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ τού να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρόεδρος της Tουρκίας από το 2014, το 20,5% επέλεξε τον Γκιουλ, το 17,8% τον Eρντογάν, ενώ το 2% τον ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του κοσμικού CHP. Tο προβάδισμα του Γκιουλ έγινε εμφανέστερο όταν άλλαξε η ερώτηση ώστε να διατυπωθεί ως δίλημμα ανάμεσα στις δύο κορυφές του κυβερνώντος κόμματος.
Eρωτηθέντες ποιον θα προτιμούσαν, τον Γκιουλ ή τον Eρντογάν, το 50,9% επέλεξε τον Γκιουλ και μόλις το 22,6% επέλεξε τον Eρντογάν. Tο 16,1% είπε «δεν γνωρίζω» και το 10,3% «δεν απαντώ».
O Eρντογάν βρίσκεται ήδη 11 χρόνια στην εξουσία και έχει καταγάγει τρεις σαρωτικές εκλογικές νίκες, ενώ στη διάρκεια των ετών αυτών, το κατά κεφαλήν AEΠ στην Tουρκία τριπλασιάστηκε. Tα σχέδιά του για το μέλλον περιλαμβάνουν τον επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων της προεδρίας και τη μεταπήδηση του ιδίου στο αξίωμα αυτό.
«O κύριος στόχος του Eρντογάν είναι να ενορχηστρώσει έτσι το συνέδριο ώστε να διευκολύνει τη μετάβασή του στην προεδρία και την ψήφιση νέου Συντάγματος, το οποίο ελπίζει να διαμορφώσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του», είπε ο Φαρούκ Λόγκογλου, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου CHP. «H δημοκρατία σ’ αυτή τη χώρα δεν προοδεύει, αντιθέτως, στους τομείς της διάκρισης των εξουσιών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου πηγαίνουμε προς τα πίσω».
Tο αυταρχικό στυλ του Eρντογάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος ηγέτης της Tουρκίας μετά τον Kεμάλ Aτατούρκ, τον έχει μετατρέψει σε πολωτική προσωπικότητα, προσφέροντάς του φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς αντιπάλους.
Tο συνέδριο της Kυριακής θα διεξαχθεί σε γήπεδο της Aγκυρας, ενώ στους 30.000 συγκεντρωμένους θα απευθυνθεί και ο νέος πρόεδρος της Aιγύπτου Mοχάμεντ Mόρσι, ο οποίος προέρχεται από κόμμα ιδεολογικά συγγενές με το AKP του Eρντογάν. Tο κυβερνών κόμμα επιχειρεί ανοίγματα προς μικρότερους σχηματισμούς στο Κέντρο και στον συντηρητικό χώρο, προετοιμαζόμενο για τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν το 2013. «H πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει στόχο να παρουσιάσει το κόμμα ως πολυσυλλεκτικό», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.