Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τουρκικά ΜΜΕ

Milliyet

Περί αγοράς ακινήτων στην Τουρκία

Σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφορικά με το θέμα με τον τίτλο ¨Οι Έλληνες αγάπησαν πολύ την Προύσα¨. Ο καθηγητής Μπασκίν Οράν σχετικά με το θέμα λέει: «Η είδηση ότι οι Έλληνες αγόρασαν ακίνητα στην Προύσα και οι Γερμανοί στο Μπάτμαν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όταν λέτε «Ελληνες» θα πρέπει να μην έχετε ακούσει πως η «τουρκική» μειονότητα στην Δυτική Θράκη από κάποια ημερομηνία και μετά άρχισε να διαθέτει όλα τα χρήματά της στις αγορές ακινήτων στην περιοχή της Προύσας. Ούτε και ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι οποίοι πήγαν μετανάστες στην Γερμανία και πήραν την υπηκοότητα, αγόρασαν ακίνητα στο Μπάτμαν».

Hurriyet 

Τι λέει ο Έλληνας Στρατηγός;

Ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης έγραψε πως ο Πορθητής, ο Ατατούρκ, ο Ερντογάν και ο Αρίντς δεν είναι Τούρκοι. Γέλασα και το άφησα. Δεν χρειάζεται ούτε καν να αποδειχθεί ότι τα ονόματα στα οποία αναφέρθηκε ο Φράγκος είναι Τούρκοι, ούτε καν χρειάζεται να σταθούμε στον ισχυρισμό αυτό. Αλλά είναι καλύτερα να γράψουμε ότι τα λόγια του Φράγκου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένοι αναγνώστες μου θέλησαν να γράψω για αυτό. Όσο και αν ο άνθρωπος είπε ανοησίες , υπάρχει μια πλευρά που θα πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά ως «άποψη Ιστορίας». Τα λόγια του Φράγκου είναι ανοησίες, αλλά είναι μια σημαντική πολιτιστική και ιδεολογική βάση πίσω από αυτά: Δυτικοί Οριενταλιστές και πρώτος ο γνωστός Οριενταλιστής H.A Gibbons είχαν υποστηρίξει ότι το οθωμανικό κράτος είναι «ένα Βυζάντιο στο οποίο είχε γίνει επάλειψη ισλαμικού βερνικιού». Σύμφωνα με τον Gibbons που εξέδωσε το βιβλίο του το 1916, οι Οθωμανοί ήταν μια περίπτωση που έγιναν μουσουλμάνοι «παγανιστών τούρκων και χριστιανών ρωμιών» κατά τρόπο επιφανειακό. Οι μουσουλμάνοι τούρκοι δεν μπορούσαν να ιδρύσουν ένα οργανωμένο κράτος όπως το Οθωμανικό. εκείνο που θα μπορούσε να γίνει το πολύ πολύ ήταν η συνέχιση του Βυζαντίου με ισλαμικό βερνίκι. Στην ίδια βάση ήταν και το βιβλίο του Γάλλου Eduard Driauld.

O απόστρατος Στρατηγός Φράγκος, που παρακολουθεί με θαυμασμό τις επιτυχίες της Τουρκίας έναντι της βαριάς κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έγραψε ότι το «μυστικό σχέδιο» των Τούρκων είναι «η επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» .Ακόμα έγραψε ότι στην Τουρκία, το ανώτατο όριο, ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι Τούρκοι κατά το 40% και δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί λέγοντας ακόμη πως η πλειοψηφία είναι «κρυπτοχριστιανοί». Μετά από όλα αυτά λέει: «Στην Τουρκία ζουν λαοί οι οποίοι επ’ ουδενί δεν είναι τουρκικοί και οι λαοί αυτοί περιμένουν το πράσινο φως από την Ορθοδοξία για να ιδρύσουν ένα νέο Βυζάντιο».  Ίσως το βασικό μήνυμα του ανθρώπου στο βιβλίο του να είναι το εξής: «Το πράσινο φως από την Ορθοδοξία για τη σύσταση του Βυζαντίου». Να κλαις ή να γελάς για αυτές τις ακραίες ιδέες σε αυτήν την εποχή! Και μάλιστα για το γεγονός ότι οι ιδέες αυτές έφθασαν ακόμα και στο επίπεδο του Έλληνα Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων!

Σε αυτήν την εποχή δεν μπορεί να συσταθεί ούτε Βυζάντιο, ούτε και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα άγουρα οράματα. Σε αυτήν την εποχή η επιτυχία των εθνών μετριέται με την οικονομική ανάπτυξη, τις μάρκες που δημιουργούν και με τη δημιουργικότητά τους, καταλήγει ο αρθρογράφος .

Yeni Safak

Αστραπιαία ενέργεια για το πετρέλαιο στο Αιγαίο

Ο τουρκικός Όμιλος Γιλντιρίμ (Όμιλος Αστραπή) σχεδιάζει αγοράζοντας μια ελληνική εταιρεία ενέργειας να ψάξει για πετρέλαιο στο Αιγαίο.  Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Γιουκσέλ Γιλντιρίμ δήλωσε: «Αφού αγοράσουμε την εταιρεία θα μιλήσουμε με τον π/θ Ερντογάν. Σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την εταιρεία σε μια περιφερειακή εταιρεία πετρελαίου με κοινές ενέργειες». Η εταιρεία σκέπτεται να ψάξει για πετρέλαιο από κοινού με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Hurriyet

Στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ

Το Ισραήλ πραγματοποιεί στην Ελλάδα τις πρόβες μιας πιθανής επίθεσης στο Ιράν με το οποίο έχει διαφωνίες αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ –Ελλάδας είχε γίνει τον περασμένο μήνα στην Κρήτη, κοινή άσκηση με την συμμετοχή ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων. Τώρα δε πραγματοποιήθηκε αεροπορική άσκηση στην περιοχή της Λάρισας. Οι ισραηλινοί πιλότοι πραγματοποίησαν άσκηση παρενόχλησης και εικονικού κτυπήματος σε στόχους 7 φορές την ημέρα και 2 φορές σε νυκτερινές πτήσεις.

Sabah

Δηλώσεις Ερντογάν για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέο κτηρίου της Τουρκικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, ο τούρκος πρωθυπουργός  Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τον στόχο της ένταξης της στην ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός  Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έχει διατηρήσει την σημαντική θέση της στον κόσμο, τόνισε ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί ώστε να παγιωθεί η ειρήνη και ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε:  «Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο της για ένταξη στην ΕΕ διότι πιστεύει σε αυτό τον στόχο και στην επίτευξή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.