Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ικανοποίηση στο Τελ Αβίβ για τον Μόρσι


A.P., Reuters
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σκληρότερη από το καθεστώς Μουμπάρακ έναντι της Χαμάς χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μόρσι ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβάν Σαλόμ. Μιλώντας λίγες ώρες μετά την επιτυχημένη διαμεσολάβηση του Καΐρου για τον τερματισμό των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ο κ. Σαλόμ εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίον ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αντιμετωπίζει τη Χαμάς. «Η σημερινή ηγεσία της Αιγύπτου καταστρέφει το ένα μετά το άλλο τα υπόγεια τούνελ από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Χερσόνησο του Σινά, περιορίζοντας το λαθρεμπόριο όπλων και αποτρέποντας τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Η ισραηλινή κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου είναι σαφώς σκληρότερη απ’ ό,τι το προηγούμενο καθεστώς έναντι της Χαμάς», επεσήμανε.
Οσον αφορά τη νέα άτυπη εκεχειρία που επετεύχθη χάρη στη διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων, ο εκ των ανωτάτων αξιωματούχων του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Αμός Γκιλάντ, έκανε λόγο περί «μοναδικής ικανότητας του Καΐρου να καθιστά σαφές στη Χαμάς ότι η χρήση τρομοκρατικών μεθόδων δεν εξυπηρετεί τα παλαιστινιακά συμφέροντα». Ο κ. Γκιλάντ, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε επήλθε συμφωνία μεταξύ ισραηλινής κυβέρνησης και Χαμάς. «Η ισραηλινή πλευρά διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της βίας, ενώ η Χαμάς δεσμεύτηκε προφορικά να βάλει ένα τέλος στις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες», κατέληξε. Ο ίδιος ο κ. Μόρσι, πάντως, με χθεσινές του δηλώσεις κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Αίγυπτος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. «Δεν θα ανεχθούμε καμία επίθεση σε βάρος σας», τόνισε στο παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο PalToday, με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή του Εϊντ αλ Αντχα. «Δεν θα αποδεχθούμε οποιοδήποτε καθεστώς πολιορκίας του παλαιστινιακού λαού», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Σημειώνεται, τέλος, πως σε αντίθεση με τον κ. Σαλόμ, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη των εξτρεμιστών στο Σινά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η τοποθέτηση του κ. Γιαλόν εκφράζει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.