Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα νέος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα νέος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο
Ίσως η πιο ριζική αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική επί προεδρίας Ομπάμα να έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο, όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα -η οποία θεωρείτο κάποτε μια ομάδα επικίνδυνων ισλαμιστών εξτρεμιστών- χαίρει σήμερα της αμερικανικής υποστήριξης.
Και όχι μόνο αυτό. Υπερσυντηρητικοί σαλαφιστές πολιτικοί, που μπροστά τους η Αδελφότητα μοιάζει μετριοπαθής, είναι τώρα τακτικοί επισκέπτες της αμερικανικής πρεσβείας. Και στο όνομα του δόγματος ότι καλύτερα να τους έχεις μέσα στη σκηνή παρά απ' έξω, επισκέπτονται συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί αυτή η δημοκρατία.
Δεν θα γίνει βέβαια ποτέ δυνατό να υπάρξει συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, για παράδειγμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως - λένε οι Αμερικανοί - ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια επαφή με τη Δύση ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν. Κάθε σαλαφιστής στο κοινοβούλιο είναι ένας λιγότερος πιθανός τρομοκράτης στο δρόμο.
Η αλλαγή αυτή είναι δραματική, γράφει ο Ρότζερ Κόεν στους New York Times. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν σταθερά τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, που καταδίωκε με σφοδρότητα την Αδελφότητα. Οι ηγέτες της τελευταίας ήταν κάθε τόσο στη φυλακή. Η Αδελφότητα καταλάμβανε στην αμερικανική στρατηγική σκέψη τον χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα οι Σαλαφιστές - με τη διαφορά ότι εκείνοι θεωρούνταν απόβλητοι.
Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που είχε φυλακιστεί επί Μουμπάρακ, έχει αποπέμψει τους στρατηγούς με τους οποίους αισθάνονταν άνετα η Ουάσινγκτον και το Ισραήλ και έχει εγκαταστήσει δικούς του ανθρώπους. Ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Σέντκι Σόμπχι, μπορεί να έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει όμως επίσης υποστηρίξει ότι οι αμερικανοί πολιτικοί έδειξαν έλλειψη κατανόησης απέναντι στον αραβικό κόσμο.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον της Αιγύπτου είναι σήμερα επικίνδυνη. Η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της αραβικής κοινωνίας βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, γράφει ο Κόεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν κάνει τη σωστή επιλογή. Η νέα πολιτική επικοινωνίας ακόμη και με τα ακραία ρεύματα του πολιτικού ισλάμ στη Μέση Ανατολή είναι σωτήρια. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είχε και πολλές επιλογές. Η συνέχιση μιας πολιτικής που δεν λειτουργούσε ήταν ο ορισμός της παράνοιας.
Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση έναντι της υποστήριξης του Μόρσι και της Αδελφότητας; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κόψουν κάθε δεσμό και να ποντάρουν στην αποτυχία τους. Αυτός όμως θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να οξυνθούν εκείνες ακριβώς οι τάσεις που η Δύση θέλει να αποφύγει. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν και πάλι στην Αίγυπτο οι ένοπλες δυνάμεις - αλλά αυτό θα οδηγούσε επιπλέον σε αιματοχυσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν επί δεκαετίες την καταστολή στη Μέση Ανατολή στο όνομα της σταθερότητας. Αυτό που απέσπασαν ήταν κοινωνίες δυσαρεστημένων Αράβων κάτω από τον ζυγό τυράννων. Τώρα η Αδελφότητα κέρδισε, έστω και με μικρή διαφορά, ελεύθερες και τίμιες εκλογές. Αν αποτύχουν, θα εκδιωχθούν στις επόμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.
Πηγές: ΑΠΕ, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.