Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Χαλέπι


Δημοσίευση : 21 Oκτωβρίου 2012
Μαίνονται σήμερα το πρωί συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των σύρων ανταρτών σε συνοικία κοντά στη Δαμασκό, καθώς και στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη συνοικία Χαράστα, 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, όπου μαίνονται μάχες.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης τα περίχωρα της γειτονικής πόλης Ντούμα, καθώς και τα χωριά της ανατολικής Γούτα και έχουν παραταχθεί στην πόλη Αρτούζ, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι σύροι εξεγερμένοι, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.
Στην επαρχία της Δαμασκού οι σοροί μιας γυναίκας και πέντε παιδιών ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάκμπα, που ήταν στόχος βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.
Στη διάρκεια της νύχτας, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στη συνοικία Ασάλι της Δαμασκού μεταξύ του τακτικού στρατού και μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία αλ Σιριάν προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.
Πολλές συνοικίες της πόλης βομβαρδίστηκαν, μεταξύ αυτών η Μπαμπ αλ Νασρ και η Κάσταλ. Ένας πολίτης σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη συνοικία Μπούσταν αλ Κασρ και ένας μαχητής των εξεγερμένων έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Χθες Σάββατο σε όλη τη Συρία σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, 44 πολίτες 44 εξεγερμένοι και 42 στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ σήμερα ο διεθνής μεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να κηρύξουν «μονομερώς» εκεχειρία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, στο τέλος της συνάντησής του με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλΑσαντ.
«Απευθύνω έκκληση προς όλους να λάβουν μια μονομερή απόφαση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ αλ Άντχα (που θα γιορταστεί στις 26 Οκτωβρίου) και αυτή η εκεχειρία να ισχύσει από σήμερα ή αύριο», είπε ο Μπραχίμι σε δηλώσεις του στον Τύπο.
Ο διεθνής μεσολαβητής πρόσθεσε ότι πρόκειται «για μια προσωπική πρωτοβουλία και όχι για ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο. Είναι μια έκκληση προς κάθε Σύρο».
Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, αλλά και με τις ένοπλες ομάδες στη Συρία. «Η έκκλησή μας έτυχε θετικής αποδοχής», σημείωσε.
«Θα επιστρέψουμε στη Συρία μετά το Έιντ αλ Άντχα και αν πραγματικά υπάρξει ηρεμία στη διάρκεια της γιορτής αυτής θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε» για μια βιώσιμη εκεχειρία, κατέληξε ο Μπραχίμι.
Ο Άσαντ από την πλευρά του δήλωσε ενώπιον του Μπραχίμι ότι είναι «ανοιχτός σε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση της άρνησης οποιασδήποτε ξένης επέμβασης», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
Ο σύρος πρόεδρος εκτίμησε εξάλλου ότι οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία θα πρέπει να βασίζεται «στον τερματισμό της τρομοκρατίας (…) με τη δέσμευση κάποιων χωρών που εμπλέκονται να σταματήσουν να υποθάλπουν, να υποστηρίζουν και να εξοπλίζουν τους τρομοκράτες στη Συρία».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.