Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Προς μεταρρυθμίσεις κινείται η Κίνα



Πυκνώνουν σταθερά οι σχετικές ενδείξεις, καθώς επίκειται η μετάβαση της εξουσίας τον Νοέμβριο
ΠΕΚΙΝΟ. Πυκνώνουν σταθερά οι ενδείξεις, καθώς επίκειται η μετάβαση της εξουσίας τον Νοέμβριο, ότι η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, προοπτική που απασχολεί ολοένα και περισσότερο την πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πιο ισχυρή έως τώρα ένδειξη, έτσι όπως ερμηνεύτηκε στη Δύση, είναι η απουσία, από δύο πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Πολιτικού Γραφείου, των αναφορών στον Μάο Τσετούνγκ. Ηταν, όμως, και η καθαίρεση του κομματικού αξιωματούχου, κατηγορούμενου για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, Μπο Σιλάι. Ηταν και οι κατ’ ιδίαν δηλώσεις του αντιπροέδρου Σι, ο οποίος αναμένεται να διαδεχτεί τον πρόεδρο Χου και φέρεται να μελετά το μοντέλο διακυβέρνησης της Σιγκαπούρης.
Η διακριτική απόσυρση των αναφορών στον εκλιπόντα Μάο Τσετούνγκ, από δύο ανακοινώσεις, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει ότι το Κ.Κ. Κίνας σκοπεύει να κινηθεί στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, μετέδιδε χθες το Reuters. Επιπλέον, το Πολιτικό Γραφείο διεμήνυσε, εν όψει του 18ου συνεδρίου του κόμματος, ότι κατά τις εργασίες του θα εξεταστούν προτάσεις για την τροποποίηση του κομματικού συντάγματος, αναγγελία που επίσης εκλαμβάνεται ως ένδειξη αλλαγής. Στο 18ο συνέδριο, που αρχίζει στις 8 Νοεμβρίου, θα αναδειχθεί, όπως είναι γνωστό, η νέα ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας, που θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη δεκαετία.
«Καθώς το συνέδριο πλησιάζει, Κινέζοι αξιωματούχοι, πολιτικοί σύμβουλοι και διανοούμενοι ασκούν εκ νέου πιέσεις για την εφαρμογή των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει περαιτέρω το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που το κόμμα οικοδόμησε μέσα σε 63 χρόνια απολυταρχικής διακυβέρνησης», έγραψαν οι New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεγάλο μέρος της συζήτησης για το μέλλον της Κίνας εστιάζεται στο αν ο κ. Σι, γιος πολιτικού ηγέτη ο οποίος συνέβαλε στην επιτήρηση της μετά τον Μάο οικονομικής μεταμόρφωσης της Κίνας, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη, το ιδεολογικό υπόβαθρο και μια βάση εξουσίας, «για να προωθήσει τις αλλαγές που οι μεταρρυθμιστές θεωρούν αναγκαίες τόσο για τη διατήρηση μιας ισχυρής Κίνας όσο και για την εξάλειψη των ανισοτήτων της». Σε πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με έναν γνωστό υπερασπιστή του πολιτικού φιλελευθερισμού, τον Χου Ντέπινγκ, ο κ. Σι φέρεται να διακήρυξε ότι υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση. Ενας πολιτικός παρατηρητής δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο κ. Σι ανέλαβε την επιτήρηση ομάδας, η οποία και μελέτησε το μοντέλο διακυβέρνησης της Σιγκαπούρης, που επιτρέπει πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και μεγαλύτερο φιλελευθερισμό στην πολιτική, αλλά υπό τη μονοκομματική διακυβέρνηση.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2010, ο κ. Σι είχε μια συνάντηση με τον Λι Κουάν Γιου, πρώην πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, «που αποδέχεται τον ευέλικτο απολυταρχισμό». Εκείνη την εποχή, ο κ. Σι και ο πρώην πρόεδρος, Ζιανγκ Ζεμίν, συμφώνησαν «στην προσπάθεια υιοθέτησης του μοντέλου της Σιγκαπούρης στην πορεία», όπως δήλωσε ο αναλυτής, ο οποίος εκκλήθη να παράσχει στοιχεία για ένα σχέδιο μελέτης επί του ζητήματος.
Ο κ. Σι επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη εκείνον τον Νοέμβριο και άλλοι αξιωματούχοι ακολούθησαν. Πέρυσι, ο στρατηγός Λιου Γιαζχού, οπαδός της μεταρρύθμισης, έστειλε ομάδα στρατιωτικών να ζήσουν στη Σιγκαπούρη και να ετοιμάσουν έρευνα που αναμένεται να παρουσιαστεί στον κ. Σι μετά τη μετάβαση της εξουσίας τον Νοέμβριο.
«Πριν από την πτώση του Μπο Σιλάι, η κατεύθυνση δεν ήταν τόσο σαφής», όπως το έθεσε ο Ζενγκ Γιονγκνιάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι επικρατεί πλέον η αρχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ πως η Κίνα μπορεί να είναι και κομμουνιστική, αλλά και βασισμένη στην οικονομία της αγοράς. «Τώρα πια, είναι αρκετά σαφές. Λιγότερος μαοϊσμός, αλλά πιο πολύ Ντενγκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.