Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εκρηκτικό το κλίμα στην Αίγυπτο λόγω νέων εξουσιών Μόρσι


Reuters, AΠΕ
ΚΑΪΡΟ. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ο Μοχάμεντ Μόρσι αποκτά σαρωτικές εξουσίες και επιβάλλει εαυτόν ως δικτάτορα, όπως καταγγέλλει, με οργή, η αντιπολίτευση. Σε απάντηση για την ενέργειά του αυτή, που αποτέλεσε, σύμφωνα με τους επικριτές του, «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας», η αντιπολίτευση εξήγγειλε χθες μαζικές διαδηλώσεις, ενώ ήδη από το μεσημέρι, άρχισαν να εκδηλώνονται ταραχές. Αντίπαλοι του Μόρσι πυρπόλησαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο και άλλες πόλεις, όπου ακολούθησαν συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την έκδοση του Διατάγματος, την Πέμπτη, ο επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων, Σαμέχ Ασούρ, και επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και ο Αμρ Μούσα, κατηγόρησαν τον Μόρσι ότι «μονοπωλεί και τους τρεις κλάδους της εξουσίας» και δρομολογεί την «ολοκληρωτική κατάργηση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων». «Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν σε όλες τις περιοχές της χώρας την Παρασκευή», τόνισαν.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι αποφάσεις του προέδρου Μόρσι δεν μπορούν να ανακληθούν, ούτε από τη δικαστική εξουσία. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή η ενέργεια είχε στόχο την προστασία της αιγυπτιακής επανάστασης. Το Διάταγμα, όμως, απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων και των αποφάσεων του κ. Μόρσι. Προβλέπει, επίσης, ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, αρμόδια για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις», κατήγγειλε ο Γουάελ Γόνιμ, επιφανής προσωπικότητα της εξέγερσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.