Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μαζικοί απαγχονισμοί στο Αφγανιστάν


AFP
ΚΑΜΠΟΥΛ. Εξι «εγκληματίες και τρομοκράτες» απαγχονίστηκαν χθες με απόφαση των αφγανικών αρχών, στο πλαίσιο μαζικών εκτελέσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα, την ώρα που οι Ταλιμπάν εκτοξεύουν απειλές για αντίποινα σε περίπτωση που η εντολή ισχύσει για τους μαχητές τους. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ενέκρινε τον απαγχονισμό των έξι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ενέργειες, ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις και οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας, όπως ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μία ημέρα νωρίτερα απαγχονίστηκαν άλλοι οκτώ κρατούμενοι, παρά τις αντιδράσεις των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εκτελέσεις, όπως απειλούν οι Ταλιμπάν, ανοίγουν τώρα την προοπτική «σκληρών αντιποίνων» εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων. Εάν οι «αιχμάλωτοι πολέμου» εκτελούνται, οι υπεύθυνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι, προειδοποίησαν, ενώ κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Ερυθρό Σταυρό να εμποδίσουν περαιτέρω απαγχονισμούς. Η Ε.Ε. και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την εκτέλεση των πρώτων οκτώ φυλακισμένων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για φόνους, απαγωγές και βιασμούς. «Η αδυναμία του αφγανικού δικαστικού συστήματος και των δικαστηρίων να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο καθιστά ιδιαιτέρως προβληματική τη χρήση, από το Αφγανιστάν, της θανατικής ποινής», παρατήρησε η οργάνωση Human Rights Watch. H Διεθνής Αμνηστία μίλησε για «τρομακτικά βάναυσες και απάνθρωπες» ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.