Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αναμένεται στην Αφρική


A.P.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σημαντική στρατιωτική παρουσία αναμένεται να αποκτήσουν οι ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο, με μικρές αρχικά μονάδες να μεταβαίνουν σε 35 κράτη της Αφρικής στις αρχές του επόμενου έτους.
Η στρατηγική αυτή μετατόπιση αποτελεί μέρος προσπάθειας του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει τοπικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης της τρομοκρατίας. Οι ομάδες των Αμερικανών κομάντος θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τοπικών δυνάμεων και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν οι ίδιες χωρίς συγκεκριμένη άδεια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η ανανεωμένη προσοχή που αφιερώνει η Ουάσιγκτον στην Αφρική ακολουθεί την έξαρση θρησκευτικής βίας στη βόρεια Αφρική, με τον ΟΗΕ να συζητεί το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στο Μάλι. Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση της υποστηριζόμενης από την Αλ Κάιντα ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία οξύνει τις αμερικανικές ανησυχίες για πολιτειακή εκτροπή σε πολλά κράτη της δυτικής Αφρικής.
Η αποστολή, που θα στελεχωθεί από επίλεκτους άνδρες της ιστορικής 1ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού, θα στοχεύει χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, η Αλγερία και ο Νίγηρας, όπου ομάδες ιδεολογικά συγγενικές με την Αλ Κάιντα έχουν επιβάλει την παρουσία τους. Οι Αμερικανοί κομάντος σχεδιάζουν επίσης να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις ειδικές δυνάμεις κρατών όπως η Κένυα και η Ουγκάντα, που πολεμούν στις πρώτες γραμμές του εμφυλίου στη Σομαλία εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, στρατηγός Κάρτερ Χαμ, υπογράμμισε χθες ότι η ταξιαρχία θα διαθέτει και μικρό στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο αμερικανικός στρατός έχει επινοήσει ήδη περισσότερες από 100 αντιτρομοκρατικές ασκήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το φιλόδοξο πρόγραμμα αντιμετωπίζει, όμως, σημαντικά πολιτισμικά και γλωσσικά προσκόμματα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές, ο στρατός των ΗΠΑ αναζητεί στελέχη του με εμπειρία σε αφρικανικές χώρες.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η χρήση μιας μάχιμης ταξιαρχίας είναι η σωστή λύση για τα προβλήματα της Αφρικής. Δεν είμαι, όμως, βέβαιος ότι υπάρχει σωστή απάντηση. Οι προκλήσεις είναι τόσο διαφορετικές σε κάθε χώρα, που δεν θεωρώ ότι η εκπόνηση συνολικού πακέτου για όλη την ήπειρο είναι καλή ιδέα», λέει ο καθηγητής στρατηγικών θεμάτων Τόμας Ντέμπσεϊ.
Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες του Πενταγώνου στην Αφρική υπήρξαν ιδιαίτερα προσεκτικές, αρκούμενες στη σύσταση της Διοίκησης Αφρικής το 2007. Ο αμερικανικός δισταγμός οφείλεται στις αντιρρήσεις πολλών αφρικανικών κρατών να καταστούν προκεχωρημένη βάση του στρατού των ΗΠΑ. Η αποστολή της «Ταξιαρχίας Στιλέτο», όπως ονομάσθηκε το σώμα, θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2013, ενώ ο διοικητής της, συνταγματάρχης Τζεφ Μπροντουότερ, υπογράμμισε ότι το δυσκολότερο κομμάτι της εκπαίδευσης των ανδρών, η εκμάθηση γλωσσών και η πολιτιστική ενημέρωση, προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.