Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Επίρριψη ευθυνών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο Κογκρέσο το πόρισμα για την επίθεση στη Βεγγάζη
AFP, Reuters
Σοβαρές ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλογίζει η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία διερεύνησε τις συνθήκες της αιματηρής επίθεσης του περασμένου Σεπτεμβρίου εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί.
Το πόρισμα επρόκειτο να συζητηθεί χθες το βράδυ σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Τα μέλη του Κογκρέσου επρόκειτο να ενημερώσουν ο πρώην πρεσβευτής Τόμας Πίκερινγκ και ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ναύαρχος Μιούλεν, οι οποίοι προΐσταντο της εξεταστικής επιτροπής.
Οι ευθύνες που καταλογίζονται στο υπουργείο Εξωτερικών αφορούν την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας στο προξενείο της Βεγγάζης και την ανάθεση σχετικών καθηκόντων σε Λίβυους πολιτοφύλακες αμφίβολης νομιμοφροσύνης και αποτελεσματικότητας. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής επιστρατεύθηκαν «ένοπλοι, αλλά ελάχιστα καταρτισμένοι» Λίβυοι πολιτοφύλακες της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων 17ης Φεβρουαρίου» και άοπλοι φρουροί της ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι Blue Mountain, την οποία μίσθωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οταν εκδηλώθηκε η επίθεση στο προξενείο, οι φρουροί της αμερικανικής εταιρείας είχαν γίνει άφαντοι, πιθανόν, μάλιστα, να είχαν αφήσει, υπό το κράτος πανικού, ανοιχτή μια εξωτερική πύλη του κτιρίου. Οσο για τους Λίβυους πολιτοφύλακες, όχι μόνο παρέλειψαν να ενημερώσουν τους Αμερικανούς για την επικείμενη επίθεση, αλλά διατυπώνονται και βάσιμες υποψίες ότι δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν τους εισβολείς, αν δεν τους βοήθησαν κιόλας.
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αποδέχεται την κριτική της ανεξάρτητης επιτροπής και υιοθετεί και τα 29 μέτρα που αυτή προτείνει για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, αναφορικά με τις ανά τον κόσμο αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν εκατοντάδες επιπλέον πεζοναύτες σε θέσεις ασφαλείας στο εξωτερικό, αναφέρει στην επιστολή της προς το Κογκρέσο. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό για λόγους λιτότητας, το προηγούμενο διάστημα, είχαν υποχρεώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απασχολεί λιγότερους στρατιωτικούς και να στηρίζεται περισσότερο σε εταιρείες σεκιούριτι και σε τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οργανωμένη ενέργεια
Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο του πορίσματος έγκειται στη διάψευση των αρχικών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες πριν από την επίθεση ενόπλων στη Βεγγάζη είχε προηγηθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την πολύκροτη ταινία εναντίον του Ισλάμ, που είχε γυριστεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πόρισμα, η επίθεση ήταν απολύτως οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια. Την εκδοχή της αυθόρμητης διαδήλωσης που εξελίχθηκε βίαια είχε υποστηρίξει, τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, για να δεχθεί στη συνέχεια σφοδρή επίθεση από τους Ρεπουμπλικανούς. Η Ράις ήταν μια από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Χίλαρι Κλίντον, αλλά η τοποθέτησή της στο επεισόδιο της Βεγγάζης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ακύρωση της υποψηφιότητάς της.
Πάντως, η ανεξάρτητη επιτροπή δεν καταλόγισε ευθύνες για ολιγωρία ή παράβαση καθήκοντος σε κανέναν αξιωματούχο. Σημείωσε, μάλιστα ότι όλα τα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής αποστολής «έκαναν το καθήκον τους με θάρρος και αυτοθυσία» και ότι τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, έτσι που να μη δοθεί περιθώριο παρέμβασης στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.