Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ποιος κατασκοπεύει τον Ερντογάν;

Η ανακάλυψη των κοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι μια νέα υπόθεση.
Του Νίκου Στέλγια
Δημοσιογραφικοί κύκλοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψη των κοριών πραγματοποιήθηκε πριν από πολύ καιρό, πιθανόν τουλάχιστον πριν από ένα εξάμηνο.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια ιστορική δήλωση.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο «NTV», ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο διάστημα, στο πρωθυπουργικό γραφείο εντοπίστηκαν κοριοί.
Η «www.kathimerini.com.cy» έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης, η οποία έρχεται να περάσει στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τους κύκλους της τουρκικής πρωθυπουργίας, η ανακάλυψη των κοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι μια νέα υπόθεση.
Δημοσιογραφικοί κύκλοι, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις και το πρόγραμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού, πιστεύουν ότι η ανακάλυψη των κοριών πραγματοποιήθηκε πριν από πολύ καιρό, πιθανόν τουλάχιστον πριν από ένα εξάμηνο. Εξαιτίας των κρίσιμων εξελίξεων στο Κουρδικό Ζήτημα και στο «μέτωπο» της Συρίας, η πρωθυπουργία δεν έδωσε στην δημοσιότητα την όλη υπόθεση.
Χθες κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι οι κοριοί ήταν προηγμένης τεχνολογίας και ότι ήταν τοποθετημένοι σε ένα πολύπριζο του πρωθυπουργικού γραφείου.  Οι κοριοί τέθηκαν σε λειτουργία σε συνδυασμό με ένα βαν, το οποίο ενδεχομένως «παρακολουθούσε» το πρωθυπουργικό γραφείο σε «απόσταση αναπνοής» από τον κ. Ερντογάν.
Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια δημιουργεί πολλά και άκρως ανησυχητικά ερωτήματα για τον κ. Ερντογάν και τους συνεργάτες του; Ποια δύναμη ή ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από την καλοστημένη «επιχείρηση» παρακολουθούσης της πρωθυπουργίας;  Με ποιον τρόπο και από ποιος μεταφέρθηκαν οι κοριοί στο γραφείο του κ. Ερντογάν; Για ποιο λόγο δεν εντοπίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα; Και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά την προσωπική ασφάλεια του ίδιου του Πρωθυπουργού: Πως εξηγείται η αναποτελεσματικότητα της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν, των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) και της τουρκικής αστυνομίας;
Το τελευταίο ερώτημα φαίνεται πως προβληματίζει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον στενό κύκλο των συνεργατών του.
Πηγές της «www.kathimerini.com.cy» από την τουρκική πρωτεύουσα υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Ερντογάν προχώρησε στην αλλαγή της προσωπικής φρουράς τους. Έμπειροι πράκτορες και αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από την πρωθυπουργία και την προσωπική φρουρά ύστερα από μια αιφνιδιαστική απόφαση της πρωθυπουργίας.

Η ανακάλυψη των κοριών στο γραφείο του κ. Ερντογάν έχει προκαλέσει «πολιτική τρικυμία» στην Άγκυρα. Πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι ήδη εντός του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τα βέλη στρέφονται κατά του πανίσχυρου κινήματος – τάγματος Φετχουλλάχ  Γκιουλέν, το οποίο υποστηρίζεται από διάφορες «υπηρεσίες» των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μια μερίδα εντός του ΑΚΡ πιστεύει ότι το κίνημα, το οποίο «ελέγχει» τις μυστικές υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας, ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από το νέο σκάνδαλο. Χθες, η εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία ανήκει στο «συγκρότημα» Γκιουλέν, αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει δημοσίως τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Στην Άγκυρα, οι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ο εντοπισμός του συστήματος παρακολούθησης του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου έρχεται σε μια περίοδο που η ΜΙΤ βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου» με ισχυρές μυστικές δυνάμεις διάφορων γειτονικών χωρών, όπως αυτές του Ιράν, της Συρίας και του Ισραήλ.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.