Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσικά πολεμικά πλέουν προς τις συριακές ακτές


Α. P., Reuters, AFP
ΜΟΣΧΑ. Ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν χθες ανοιχτά της Συρίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης Ρώσων υπηκόων από τη χώρα σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Ασαντ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επτά συνολικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν προχθές από λιμάνι της Βαλτικής με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου και θα παραμείνουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. «Πλέουν προς τις συριακές ακτές με αποστολή να συμμετάσχουν σε μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης Ρώσων υπηκόων», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
«Οι προετοιμασίες για τον απόπλου πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό άκρα μυστικότητα», πρόσθεσε η ίδια πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας της. Η κίνηση αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο θεωρεί πως η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ έχει ήδη αρχίσει.
Υπογραμμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογδάνοφ φέρεται να δήλωσε πως μια νίκη των ανταρτών στη Συρία είναι πιθανή και ότι εξετάζονται σενάρια για την έγκαιρη απομάκρυνση των Ρώσων υπηκόων από τη χώρα.
Στο μεταξύ, με περιπετειώδη τρόπο τερματίστηκε χθες η ομηρία του ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, Ρίτσαρντ Ενγκελ, ο οποίος είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια Συρία από φίλα προσκείμενους στο καθεστώς παραστρατιωτικούς. Ο Ενγκελ και τα μέλη του συνεργείου του, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από την περασμένη Πέμπτη, απελευθερώθηκαν ύστερα από πολύωρη μάχη μεταξύ ομάδας ανταρτών και των απαγωγέων τους. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, άνδρες της παραστρατιωτικής Σαμπίχα τούς απήγαγαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τους οδήγησαν με κλειστού τύπου φορτηγό σε οικισμό κοντά στη Μααράτ Μισρίν. «Οι παραστρατιωτικοί επιχείρησαν να μας μεταφέρουν οδικώς στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, κάπου στην κεντρική Συρία, αλλά έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών και δύο εξ αυτών έπεσαν νεκροί ύστερα από ανταλλαγή πυρών», δήλωσε ο Ενγκελ. Σύμφωνα δε με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η αντάρτικη ομάδα Ταξιαρχίες της Αχράρ αλ Σαμ ανακοίνωσε χθες ότι απελευθέρωσε πέντε ξένους δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί από μια «συμμορία που σχετίζεται με το καθεστώς».
Ελλείψεις φαρμάκων
Κατά τα άλλα και ενώ μάχες αναφέρονταν χθες στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ Σύρων ανταρτών και Παλαιστίνιων προσφύγων που υποστηρίζουν το καθεστώς Ασαντ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτήρισε χθες «δραματική» την κατάσταση στα νοσοκομεία της συριακής πρωτεύουσας. «Μεγάλος αριθμός τραυματιών και υποσιτισμένων παιδιών συνωστίζονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δαμασκού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του WHO Ταρίκ Τζασάρεβιτς. «Οι γιατροί καλούνται να περιθάλψουν περί τους εκατό τραυματίες ημερησίως, την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αναισθητικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.