Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Απέσυρε την υποψηφιότητα για υπουργός Εξωτερικών η Σούζαν Ράις


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υποψηφιότητά της για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυρε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σούζαν Ράις, μετά τις οξείες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αντιμάχονταν ενδεχόμενο διορισμό της στο συγκεκριμένο αξίωμα. Η Ράις βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση της επίθεσης κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν τέσσερις Αμερικανοί, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη. Μετά την αποχώρηση της Ράις, επικρατέστερος για να τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται ο Τζον Κέρι, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2004. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ράις απέσυρε την υποψηφιότητά της να διαδεχτεί τη Χίλαρι Κλίντον όταν κατέστη σαφές ότι οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών δεν επρόκειτο να καμφθούν και όταν η στήριξη του Λευκού Οίκου στο πρόσωπό της άρχισε να περιορίζεται.
Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ράις θεωρείται πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ενδεικτική των δυσκολιών που αναμένεται να αντιμετωπίζει ο πρόεδρος. Ηδη, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συμβούλους του, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέταζε το πολιτικό κόστος που θα είχε ενδεχόμενος διορισμός της Ράις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οταν η Ράις αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, ο Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει τους Ρεπουμπλικανούς. «Παρότι λυπάμαι βαθιά για τις άδικες επιθέσεις εναντίον της Σούζαν Ράις το τελευταίο διάστημα, η απόφασή της αποδεικνύει τη δύναμη του χαρακτήρα της», είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συνάντησε χθες την πρέσβη, διαβεβαίωσε ότι η Σούζαν Ράις θα παραμείνει στον κύκλο των στενών συνεργατών του, τονίζοντας ότι αυτή θα παραμείνει στο αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και θα είναι στέλεχος της ομάδας εθνικής ασφαλείας.
Ενδεχόμενος διορισμός
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η Ράις ενδέχεται να διαδεχτεί τον Τομ Ντόνιλον στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας καθώς ο διορισμός της στο εν λόγω αξίωμα δεν χρειάζεται και την έγκριση της Γερουσίας, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Σε επιστολή της προς τον Μπαράκ Ομπάμα, η Ράις σημείωνε ότι «με τιμά βαθιά που εξετάζετε το ενδεχόμενο να διοριστώ υπουργός Εξωτερικών. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα μπορούσα να υπηρετήσω αποτελεσματικά τη χώρα μας από αυτή τη θέση. Ωστόσο, είμαι βέβαιη ότι η διαδικασία έγκρισης της υποψηφιότητάς μου θα είναι μακροχρόνια, θα προκαλέσει αποδιοργάνωση και θα έχει κόστος. Και η θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».
Τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις της Ράις, η οποία είχε υποστηρίξει, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της 11ης του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Βεγγάζη, ότι η επίθεση ήταν επακόλουθο διαδήλωσης εναντίον ταινίας που στρεφόταν κατά του Ισλάμ και που είχε εκείνη την περίοδο προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Ωστόσο, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη και έγινε από ισλαμιστές της Αλ Κάιντα. Η Ράις ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στη διάθεσή της αυτές τις πληροφορίες όταν προέβη στις δηλώσεις. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί την κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης για πολιτικούς λόγους, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές και να παραπλανήσει τον αμερικανικό λαό.
Από την πλευρά τους, οι γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισαν τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών έναντι της Ράις σεξιστικές και ρατσιστικές· η Ράις είναι Αφροαμερικανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.