Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Δεν βρέθηκε δηλητήριο στη σορό του Τουργκούτ Οζάλ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου στη σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα. Ωστόσο, οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα συνεχιστούν. Από καιρό υπήρχαν φήμες ότι ο Οζάλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1993, σε ηλικία 65 ετών, είχε δολοφονηθεί από στρατιωτικούς του «βαθέος κράτους» της Τουρκίας επειδή είχε επιχειρήσει να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα. Ο Οζάλ επέζησε απόπειρας δολοφονίας το 1988.
Οι εισαγγελικές αρχές της Αγκυρας ανακοίνωσαν ότι στην ιατροδικαστική έκθεση που έλαβαν αυτή την εβδομάδα, δεν μπορούν να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια θανάτου του Οζάλ, διότι δεν είχε διενεργηθεί νεκροψία αμέσως μετά τον θάνατό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, στη σορό του Οζάλ, η εκταφή της οποίας έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από απόφαση της Εισαγγελίας, είχαν βρεθεί ίχνη εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ραδιενεργών στοιχείων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα επίπεδα των τοξινών ήταν φυσιολογικά.
Σημειωτέον ότι παρά τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, οι φήμες αναφορικά με τον θάνατο πολλών δημόσιων προσώπων στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναμένεται να συνεχιστούν. Εισαγγελείς στην πόλη Μαλάτεια -την αρχαία Μελιτηνή κατά τον Στράβωνα- στην ανατολική Τουρκία, συνεχίζουν την έρευνά τους για τον θάνατο το 1994 ενός συνταγματάρχη ο οποίος θεωρείται ότι αυτοκτόνησε, ενώ υπάρχουν φήμες ότι δολοφονήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.