Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ισραήλ: Εμμένει στα σχέδια της κατασκευής νέων κατοικιών παρά την διεθνή κατακραυγή


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν σήμερα υπεραμύνθηκε της σχεδιαζόμενης κατασκευής χιλιάδων κατοικιών σε εποικισμούς μέσα και κοντά στην Ιερουσαλήμ.
«Τι μέλλον περιμένει το Ισραήλ εάν δεν μπορούμε να χτίσουμε στο Γκίλο και στο Ραμάτ Σλόμο;», διερωτήθηκε στην διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό Κανάλι 2.
Οι οικισμοί Γκίλο και Ραμάτ Σλόμο --που βρίσκονται μέσα στα όρια του δήμου της Ιερουσαλήμ που έχει χαράξει το Ισραήλ, αλλά πέραν της 'πράσινης γραμμής' που χωρίζει το Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη-- είναι δύο από τις περιοχές όπου σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανέγερση οικιών η κυβέρνησή του.
Τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανέγερση οικισμών εκεί, όπως και στην περιοχή E1, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, προκάλεσαν μια θύελλα διεθνών επικρίσεων.
«Ώστε εμείς, το κράτος των Εβραίων, δεν μπορούμε να χτίσουμε στην πρωτεύουσά μας; Δεν το δέχομαι αυτό», είπε ο Νετανιάχου.
Η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την διεκδίκηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, που θεωρεί την πόλη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους και διαμαρτύρονται ότι η ανέγερση κατοικιών από το Ισραήλ γίνεται σε εδάφη των αραβικών συνοικιών της, άρα τα προσαρτά.
Ακόμη, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την απουσία ειρηνευτικών συνομιλιών κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησής του διότι, όπως είπε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρνήθηκε να διαπραγματευτεί εάν το Ισραήλ δεν συμφωνούσε σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το πάγωμα των εποικισμών.
Η απαίτηση του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως Εβραϊκό κράτος δεν ήταν προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά «ένας όρος για το τέλος των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου δεν αρνήθηκε ότι η επιτάχυνση της οικοδόμησης νέων εποικισμών μέσα και κοντά στην Ιερουσαλήμ αποτελεί αντίδραση στην «μονομερή» όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια των Παλαιστίνιων για να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος-μη μέλος παρατηρητή.
Προχωρώντας σε αυτή την κίνηση και αποφεύγοντας την διαπραγμάτευση με το Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι «έκαναν κομμάτια όλες τις συμφωνίες με εμάς», υποστήριξε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι είχε υπάρξει η προειδοποίηση από την κυβέρνησή του ότι το Ισραήλ δεν θα αντιδρούσε «μένοντας με τα χέρια σταυρωμένα».
Ο Νετανιάχου, το δεξιό κόμμα Λικούντ του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 22ας Ιανουαρίου, κάλεσε να δοθεί πλειοψηφία στο κόμμα του και στην εκλογική του συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για να αντιμετωπίσει την «απειλή» που θέτει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Επισήμανε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα εάν επανεκλεγεί.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.