Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι

22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι παραιτήθηκε σήμερα, καθώς οι πολίτες συνέχιζαν να προσέρχονται στις κάλπες και να ψηφίσουν στον δεύτερο και τελευταίο γύρο του δημοψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο σχέδιο Συντάγματος, κι ενώ η χώρα παραμένει σε πολιτική κρίση.
Ο Μέκι υποστήριξε σε ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου πως συνειδητοποίησε πως το «πολιτικό έργο δεν συνάδει με την επαγγελματική του κατάρτιση του δικαστή» και ότι σκόπευε να παραιτηθεί από την 7η Νοεμβρίου αλλά καθυστέρησε λόγω των σημαντικών εξελίξεων, όπως η Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και κατόπιν η απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να δώσει στον εαυτό του έκτακτες εξουσίες με διάταγμα. Το διάταγμα αυτό εντέλει αποσύρθηκε, αλλά πυροδότησε εκ νέου μια βαθιά πολιτική κρίση.
«Θεώρησε ότι σήμερα (Σάββατο) η στιγμή είναι κατάλληλη για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπροέδρου της δημοκρατίας», ανέφερε ο Μέκι στην ανακοίνωσή του.
Πριν διοριστεί αντιπρόεδρος τον Αύγουστο ο Μέκι ήταν δικαστικός που έχαιρε σεβασμού και είχε παίξει σημαντικό ρόλο το 2005, όταν είχε συμβάλει οι διαμαρτυρίες των δικαστών εναντίον των παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα της δικαστικής σε ένα κίνημα που είχε αντιταχθεί στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Μέκι, γεννημένος το 1954 στην Αλεξάνδρεια, υπήρξε μόλις ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν αντιπρόεδρος του Ανουάρ αλ Σαντάτ όταν ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 1981, δεν είχε διορίσει κανέναν στο αξίωμα αυτό παρά μόνο μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης του 2011 η οποία τον ανέτρεψε, όταν είχε διορίσει αντιπρόεδρο τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Όμαρ Σουλεϊμάν.
Το σχέδιο του νέου Συντάγματος που τίθεται σε ψηφοφορία δεν αναφέρεται στα καθήκοντα του αντιπροέδρου.
Ο αδελφός του Μέκι, Άχμεντ, είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης.
Η ψηφοφορία παρατάθηκε νωρίτερα σήμερα ως τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Στον πρώτο γύρο, υπέρ του δημοψηφίσματος είχε ταχθεί το 57% όσων ψήφισαν, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία.
Πριν από λίγο στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι παραιτήθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Φαρούκ αλ Οκάντα, προσθέτοντας ότι ο στενός συνεργάτης του Χισάμ Ράμεζ είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.
Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παραιτήθηκε
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φαρούκ ελ Οκάντα παραιτήθηκε, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δεν είναι αληθές», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Αλάα Χαντίντι, τηλεφωνικά. «Το διαψεύδω επίσημα».
Την κυβερνητική διάψευση αναμετέδωσε και η δημόσια τηλεόραση πριν από λίγο.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.