Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Υπεύθυνη η CIA για την απαγωγή Γερμανού πολίτη


ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Υπέρ Γερμανού, ο οποίος υποστήριξε ότι απήχθη από τη CIA, η οποία τον μετέφερε εκνόμως σε μυστική φυλακή στο Αφγανιστάν το 2003, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Την απόφαση χαιρέτισαν οι επικριτές του προγράμματος έκνομων μεταγωγών στο πλαίσιο του πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας.
Η απόφαση είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του Χαλέντ ελ Μάσρι, αφότου προσπάθησε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη να πείσει τις αρχές να τον αναγνωρίσουν ως θύμα έκνομων μεταγωγών. Ο Μάσρι υποστηρίζει ότι απήχθη από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), διότι θεωρήθηκε ύποπτος για τρομοκρατία. Στη συνέχεια κρατήθηκε και ανακρίθηκε υπό βίαιες συνθήκες σε φυλακή της CIA επί τέσσερις μήνες.
Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι «η κατάθεση του Μάσρι αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας» και ότι η ΠΓΔΜ ευθύνεται για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστη τόσο στο έδαφός της όσο και μετά τη μεταφορά του από τις αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της έκνομης μεταγωγής. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραβίασε τα δικαιώματα του Μάσρι και οφείλει να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ. Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι δεν θα σχολιάσουν την απόφαση μέχρις ότου ενημερωθούν επισήμως σχετικά με αυτήν. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αρνείται κάθε ανάμειξη στην απαγωγή του Μάσρι.
Παρότι η υπόθεση αφορά κυρίως τη ΠΓΔΜ, προσέλκυσε την προσοχή πολλών χωρών εξαιτίας του ζητήματος των έκνομων μεταγωγών της CIA, στο οποίο η Ευρώπη ήταν ιδιαιτέρως ευαίσθητη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος της CIA, φερόμενοι ως τρομοκράτες απήχθησαν και ανακρίθηκαν κατά τα έτη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τζορτζ Μπους. Το 2007, επίσημη έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις 14 ευρωπαϊκών χωρών ότι επέτρεψαν στη CIA να διατηρεί κέντρα κράτησης στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος από το 2002 ώς το 2005.
Ο συνήγορος του Μάσρι, Μάνφρεντ Γκνίντιτς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Μάσρι θα αποκαταστήσει την επικοινωνία με τους συνηγόρους και την οικογένειά του, την οποία διέκοψε αφότου καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση το 2010 με την κατηγορία ότι επετέθη στον δήμαρχο της γερμανικής πόλης Νόι Ουλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.