Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Πλανήτης που ενδεχομένως να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή στο Tau Ceti


Βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη. Φιλοξενεί πέντε πλανήτες, ένας εκ των οποίων, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να φιλοξενήσει μορφές ζωής. Ο λόγος για το αστέρι - ήλιος Tau Ceti.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη foxnews.com, σε έναν από τους πλανήτες που «περικυκλώνουν» το Tau Ceti, υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί νερό σε υγρή μορφή πάνω στην επιφάνειά του.
«Η ανακάλυψη μας ενισχύει την άποψη ότι θεωρητικά γύρω από κάθε αστέρι - ήλιο υπάρχουν πλανήτες, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή» υπογραμμίζει ένας από τους συγγραφείς της νέας έρευνας, ο Στιβ Βογκ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.
Η μάζα του συγκεκριμένου πλανήτη υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 4,3 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης. Ο πλανήτης πραγματοποιεί πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι Tau Ceti κάθε 168 ημέρες. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, σε αντίθεση με τη Γη, δεν είναι βραχώδης πλανήτης.
«Δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια τη σύνθεση της επιφάνειας του πλανήτη. Θεωρώ όμως ότι είναι απίθανο να έχει βραχώδη επιφάνεια» αναφέρει ο Μίκο Τουόμι, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιντ στην Αγγλία. Ο ίδιος προσθέτει: «Ίσως να πρόκειται για έναν υδάτινο κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις».
Το αστέρι Τάου Σέτι είναι ελαφρώς μικρότερο από τον Ήλιο. Βρίσκεται στον αστερισμό Σέτους (Cetus). Είναι ορατό με γυμνό μάτι, χωρίς δηλαδή οπτικά βοηθήματα, στο νυχτερινό ουρανό.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.