Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Φιλόδοξο σχέδιο Ομπάμα για περιορισμό της οπλοκατοχής


OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μια συγκινητική εκδήλωση και περιστοιχισμένος από παιδιά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε στην Ουάσιγκτον το πιο φιλόδοξο σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. «Το να περιορίσουμε την ένοπλη βία είναι μια σύνθετη πρόκληση, ωστόσο το να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το κακό δεν θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας διχάζει», τόνισε.
Αφορμή για τα νέα μέτρα που πρότεινε ο Ομπάμα ήταν το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Νιουτάουν του Κονέκτικατ, όπου 27 παιδιά και δάσκαλοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του Ανταμ Λάντσα. Ο Ομπάμα πρότεινε την ανανέωση της ισχύος του νόμου περί απαγόρευσης της πώλησης επιθετικών όπλων, η οποία έληξε το 2004, την επιβολή ελέγχων των ποινικών μητρώων σε όλους τους επίδοξους αγοραστές όπλων και τη θέσπιση ομοσπονδιακού νόμου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Associated Press, έξι στους δέκα Αμερικανούς τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή. Ωστόσο, με τα συγκεκριμένα μέτρα ο Ομπάμα έρχεται σε σύγκρουση με το πανίσχυρο λόμπι των κατόχων όπλων και τους υποστηρικτές του στο αμερικανικό Κογκρέσο, που επιμένουν ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού της οπλοκατοχής.
Κατά την πρώτη θητεία του, ο Ομπάμα δεν έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και την αλλαγή της κουλτούρας των όπλων. Ομως, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του για δεύτερη φορά ως προέδρου των ΗΠΑ, δείχνει αποφασισμένος να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή στο Νιουτάουν.
Τα μέτρα θα χρειαστούν την έγκριση του Κογκρέσου, βαθιά διχασμένου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Ομπάμα ωστόσο ανακοίνωσε και σειρά 23 μέτρων για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, τα οποία δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου. Από την πλευρά της, η πανίσχυρη οργάνωση Εθνική Ενωση Οπλων (NRA) κατηγόρησε σε τηλεοπτικό σποτ τον Αμερικανό πρόεδρο ως «ακόμη έναν υποκριτή εκπρόσωπο των ελίτ», που δέχεται την προστασία των παιδιών του από τις μυστικές υπηρεσίες αλλά απορρίπτει την πρόταση της οργάνωσης για τοποθέτηση ένοπλων φρουρών σε όλα τα σχολεία της Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.