Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Προειδοποίηση ΟΗΕ για το Μάλι


ΜΠΑΜΑΚΟ. Πολύ πιο ισχυρή αντίσταση από αυτή που ανέμεναν συνάντησαν τα γαλλικά στρατεύματα από τους ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι. Αυτό υποστήριξαν γαλλικές διπλωματικές πηγές και ξένοι διπλωμάτες, με αφορμή τη σύγκρουση στη δυτικοαφρικανική χώρα, η οποία εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι αναμένεται να εκτοπιστούν εξαιτίας της έξαρσης της βίας στη χώρα, ενώ 400.000 εξ αυτών ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στις γειτονικές του Μάλι χώρες. Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις του στρατού του Μάλι ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κόνα, αναγκάζοντας τους ισλαμιστές να υποχωρήσουν. Η περιοχή ωστόσο παραμένει απροσπέλαστη για τους ξένους παρατηρητές, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο έφθασαν ήδη οι πρώτοι 100 στρατιώτες της Αφρικανικής Δύναμης που θα συνδράμει τις δυνάμεις της Γαλλίας και του στρατού του Μάλι.
Η συνειδητοποίηση ότι το επόμενο διάστημα οι συγκρούσεις μπορεί να είναι πολύ πιο αιματηρές ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα δυτικές χώρες να είναι πολύ πιο επιφυλακτικές στο να ταχθούν στο πλευρό της Γαλλίας. Ωστόσο Γάλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι σύμμαχοί τους τελικώς θα τους υποστηρίξουν. «Το κόστος ενδεχόμενης αποτυχίας στην επίλυση της κρίσης στο Μάλι μπορεί να είναι πολύ υψηλό για όλους, όχι μόνο για τον λαό του Μάλι», ανέφερε Αφρικανός διπλωμάτης.
Αρκετοί Γάλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν την άποψη ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την αντίσταση και τη στρατιωτική υπεροχή των ισλαμιστών ανταρτών ήταν εσφαλμένες. «Είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από όσο φαντάζονταν οι Γάλλοι και μάχονται πολύ σκληρά», τόνισε δυτική διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή ωστόσο επισημαίνει ότι οι Γάλλοι δεν εκτιμούν ότι ηττούνται στις χερσαίες επιχειρήσεις και θεωρούν ότι έχουν επιτύχει τον αρχικό στόχο της γαλλικής κυβέρνησης, που ήταν η αναχαίτιση των ισλαμιστών. «Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαίως ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, οι συνέπειες ή ποια είναι η σωστή στρατηγική για τη διευθέτηση της κρίσης. Ωστόσο οι Γάλλοι κατάφεραν και εμπόδισαν την πτώση του Μπαμάκο στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών», κατέληξε η διπλωματική πηγή.
Ο έλεγχος του βορείου τμήματος του Μάλι πέρασε στους ισλαμιστές ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαμάκο, τον Μάρτιο του 2012, το οποίο προκάλεσε αντεπίθεση των μουσουλμάνων Τουαρέγκ. Συνέπεια αυτών ήταν το Μάλι να χωριστεί σε δύο τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.