Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν πλησιάζουν τα νησιά Σενκάκου

Επτά ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν με ένα αλιευτικό σκάφος εγκατέλειψαν τη βόρεια Ταϊβάν νωρίς το πρωί της Πέμπτης( τοπική ώρα) με κατεύθυνση τα διαφιλονικούμενα από την Ιαπωνία και την Κίνα, νησιά Σενκάκου στη Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, επιβεβαίωσαν οι αρχές της Ταϊβάν.
Η ιαπωνική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα σκάφος εντοπίστηκε 107 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ουοτσουριάμα, του κύριου νησιού του αρχιπελάγους της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ακτοφυλακής της Ταϊβάν οι ακτιβιστές αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους το μεσημέρι τοπική ώρα (0400 GMT). Τρεις μέρες πριν, τρία κινεζικά σκάφη εισήλθαν στην ίδια περιοχή.
Αυτές οι επανειλημμένες παραβιάσεις των ιαπωνικών χωρικών υδάτων έχουν εξοργίσει τη δεξιά κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την ικανότητα της ιαπωνικής επιτήρησης γύρω από τα Σενκάκου τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «διαπραγματεύσιμα».
Το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία, αεροσκάφη γύρω από τα Σενκάκου, τα οποία τον Σεπτέμβριο εθνικοποίησε το Τόκιο κλιμακώνοντας την ένταση με την Κίνα. Τα νησιά Σενκάκου εκτός από τη στρατηγική τους θέση, κρύβουν υδρογονάνθρακες στον υποθαλάσσιο χώρο τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.