Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Το 2014 θα αφήσουν το Αφγανιστάν 34.000 Αμερικανοί


A.P., Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόσυρση 34.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν στις αρχές του 2014 αναμενόταν να ανακοινώσει τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει ότι «34.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν επαναπατριστεί σε ένα χρόνο από σήμερα». Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα να επισπεύσουν τη διαδικασία ανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι περίπου 66.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν σήμερα στην πολυτάραχη χώρα της κεντρικής Ασίας.
Προς το παρόν, πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του επαναπατρισμού των 34.000 ανδρών. Καμία απόφαση, επίσης, δεν έχει ληφθεί σχετικά με την ισχύ της δύναμης που θα παραμείνει επί αφγανικού εδάφους, με στόχο κυρίως την εξουδετέρωση τρομοκρατικών απειλών, και τον αριθμό των αξιωματικών οι οποίοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Στα τέλη του περασμένου μήνα, πάντως, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο Ομπάμα είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραμείνει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι διαρροές αυτές έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης στον πρόεδρο Καρζάι ενόψει της κρίσιμης συνάντησής του με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν απέκλειαν χθες μείωση του στόλου των μη επανδρωμένων μαχητικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπών στις αμυντικές δαπάνες. Στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, μάλιστα, υποστήριζαν ότι ο υπάρχων στόλος των μη επανδρωμένων επαρκεί για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας. Οι σχεδιαστές πολιτικής του Πενταγώνου θεωρούν δε ότι τα σημερινά μη επανδρωμένα μαχητικά μπορούν για αρκετά χρόνια ακόμα να επιχειρούν δίχως κίνδυνο κατάρριψης στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, πλην όμως, υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις προκειμένου να κυριαρχούν μελλοντικά στους αιθέρες πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.