Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκικά ΜΜΕ

Zaman

Συνάντηση Ερντογάν με πρέσβεις των χωρών ΕΕ

Σε συνάντηση του σε δείπνο με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τον στόχο ένταξής της στην ΕΕ και ότι θα κάνει συγκεκριμένα βήματα για τα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά το γεγονός ότι κάποιοι  ίσως αναμένουν αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Ευρώπη και την ενταξιακή της προοπτική και ότι είναι ολοφάνερα τα πόσο σημαντικά βήματα έχει κάνει η Τουρκία. «Η Τουρκία η οποία περιμένει επί 54 χρόνια στην πόρτα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων που δεν αντιμετώπισε παλαιότερα καμία χώρα. Το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων που θα έπρεπε να είναι τεχνικό, έχει πλήρως πολιτικοποιηθεί», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει κανένα Κεφάλαιο Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια συνιστά μια άνευ προηγουμένου πρακτική που αντανακλά μια έλλειψη σεβασμού για την Τουρκία. Στην περίπτωση που καταργηθεί το μπλοκάρισμα που εφαρμόζεται στην Τουρκία, η Τουρκία μπορεί σε 12 μήνες να άνοιξε 10 κεφάλαια και σε 18 μήνες 15 κεφάλαια. Εμείς ως Τουρκία είμαστε άκρως αποφασισμένοι να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμα. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να δείξει η ΕΕ την βούληση αυτή», τόνισε ο Ερντογάν. Επίσης ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του ρατσισμού στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα από την οποία της ζητείται θεώρηση Σένγκεν,
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία. Αλλά είναι σημαντικό να επιδείξει η ΕΕ την βούλησή της σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αναμένεται από την ΕΕ η λήψη συγκεκριμένων μέτρων και υιοθέτηση  συγκεκριμένων αποφάσεων για την αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων.


Hurriyet

Ρυθμίσεις για αντιρρησίες συνείδησης 

Σύμφωνα με ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για όσους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία δηλώνοντας  αντιρρησίες συνείδησης , θα προβλέπεται  εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας, άοπλης αλλά διπλάσιας διάρκειας. Επίσης το πακέτο ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει την απαγόρευση χρήσης στις δίκες αποδεικτικού υλικού που έχει ληφθεί με παράνομο τρόπο καθώς και ρυθμίσεις για τις μεγάλες περιόδους προφυλάκισης και για την δυσανάλογη χρήση βίας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι κάποιες από τις ρυθμίζεις αυτές θα περιληφθούν στο τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος –το οποίο υποβλήθηκε ήδη στον πρωθυπουργό Ερντογάν-, ενώ οι υπόλοιπες θα περιληφθούν αργότερα στο πέμπτο πακέτο μεταρρυθμίσεων.


Taraf

Πρόταση για συνάντηση ΡΚΚ με Οτζαλάν

Μια νέα φόρμουλα έπεσε στο τραπέζι για να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΡΚΚ για απευθείας επικοινωνία με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί , Οτζαλάν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση αφορά την συνομιλία του Οτζαλάν με τους ηγέτες του ΡΚΚ Ευρώπης και του ΡΚΚ στο Καντίλ και των στελεχών του BDP, μέσω τηλεδιάσκεψης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει άμεση επικοινωνία με το Ιμραλί –όπως απαιτεί το ΡΚΚ- και ο Οτζαλάν θα μπορέσει να μεταδώσει απευθείας θα τα μηνύματα του για εκεχειρία, έξοδο από την Τουρκία και αφοπλισμό του ΡΚΚ.


Turkiye

Η Αλβανία ζήτησε κρανίο του Αλή Πασά

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα κατά την συνάντηση που είχε με τον τούρκο ΥΠΕΘΑ Ισμέτ Γιλμάζ και την συνοδεία του έκανε σε αυτήν ένα πολύ ενδιαφέρον αίτημα ζητώντας την κεφαλή του Τεπεντελενλή Αλή Πασά που ήταν αλβανικής καταγωγής και είχε απαγχονιστεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σημειώνεται ότι η Αλβανία έστειλε και το επίσημο γραπτό αίτημα στην Τουρκία.


Bugun

Επιστράτευση για το Προεδρικό Σύστημα

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αποφάσισε για τρεις μήνες την διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων και στους 81 νομούς της Τουρκίας από ειδικούς και ακαδημαϊκούς του κόμματος όπως ο Μπουρχάν Κουζού, Μουσταφά Σεντόπ και ο Οσμάν Τζάν για το Προεδρικό Σύστημα έτσι ώστε να εξηγήσουν στον λαό ότι το σύστημα αυτό δεν είναι «βασιλεία» ή «σουλτανάτο» ή «αυτοκρατορία» και να συνειδητοποιήσει ο λαός το τι είναι Προεδρικό Σύστημα και να ανέβει το ποσοστό της υποστήριξη της κοινής γνώμης που ήδη βρίσκεται στο 42%.

Vatan

Ειρήνη αγωγού με το Ισραήλ

Το Ισραήλ, το οποίο επιθυμεί την αναζωογόνηση στων σχέσεων που πάγωσαν με την κρίση του Μαβί Μαρμαρά , πρότεινε το φυσικό αέριο που βγάζει από τη Μεσόγειο να το πουλήσει φθηνά στην Τουρκία. Το δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με είδηση μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας, το Ισραήλ το οποίο βγάζει φυσικό αέριο στην Μεσόγειο παρουσίασε στο τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, ένα σχέδιο αγωγού που θα κατασκευαστεί από τη Μεσόγειο στην Τουρκία για την πώληση του αερίου στην Ευρώπη. Στις μυστικές επαφές που έγιναν 2 φορές τον τελευταίο καιρό στην Άγκυρα, η Τουρκία είδε θετικά το σχέδιο του αγωγού των 2 δις δολ.. Η Τουρκία, που ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου έναντι αυτού, ζήτησε υπόσχεση από την Ευρώπη για την πώληση φθηνότερου αερίου. Τονίστηκε πως στις συνομιλίες αυτές παρείχε πλήρη υποστήριξη και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.