Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία Ιράν-Δύσης στις συνομιλίες


Reuters, A.P.
ΑΛΜΑΤΙ. Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά με διάχυτη την αίσθηση ότι κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο στις σχέσεις Δύσης-Ιράν, ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην πόλη Αλμάτι του Καζαχστάν. Ηταν η πρώτη συνάντηση Ιρανών αξιωματούχων με την Ομάδα των Εξι -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών τον περασμένο Ιούνιο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλιακμπάρ Σαλεχί εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξος» για τις προοπτικές διπλωματικής λύσης. Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλιλί, δήλωσε ότι το «πακέτο» που παρουσίασε εκ μέρους των Εξι η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, ήταν «πιο ρεαλιστικό» από ό,τι στο παρελθόν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα, και σε πολιτικό επίπεδο και πάλι στην Αλμάτι στις 5-6 Απριλίου.
Σύμφωνα με αμερικανικές και ρωσικές διπλωματικές πηγές, η Αστον πρότεινε να χαλαρώσουν ορισμένες από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν η διεθνής κοινότητα, με αντάλλαγμα να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου στο κρίσιμο όριο του 20% και να κλείσει τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φορντό. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Τζαλιλί εμφανίστηκε ανοιχτός στην πρώτη απαίτηση της Δύσης, αλλά όχι και στη δεύτερη. «Χρήσιμες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Αλμάτι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι, αν υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το Ιράν, θα ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος να ασκηθεί πίεση στο Ιράν είναι «να γίνει σαφές ότι, αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα υπάρξουν στρατιωτικές συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.