Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πυρηνική δοκιμή από τη Β. Κορέα



Διεθνής κατακραυγή, ενώ εξοργίστηκε ακόμη και η Κίνα, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος
Reuters, A.P., AFP
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την τρίτη της επιτυχή πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε χθες η Βόρεια Κορέα, προσκρούοντας στη διεθνή κατακραυγή. Η υπόγεια έκρηξη που ανιχνεύθηκε από τους σεισμογράφους ως δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ισχυρότερη από εκείνες του 2006 και του 2009, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η βόμβα ήταν μικρότερη και ελαφρύτερη.
Η σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών συναρτάται με τον τελικό στόχο κάθε πυρηνικής δύναμης, που είναι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ικανών να μεταφερθούν σε πυραύλους. Η Β. Κορέα δεν διαθέτει την τεχνολογία, αλλά πραγματοποιεί αργές προόδους προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντέδρασε άμεσα, καταδικάζοντας ομόφωνα τη «σαφή απειλή προς τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ενώ η δοκιμή εξόργισε ακόμη και την Κίνα, τη στενότερη σύμμαχο της Β. Κορέας.
Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας και ελάχιστοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ένας νέος γύρος θα ήταν αποτελεσματικός.
«Το ερώτημα είναι αν η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε κλιμάκωση», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ντάνιελ Πίνκστον του ινστιτούτου Ιnternational Crisis Group. «Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξουν κόστος και συνέπειες, αλλά αν πιστεύει κανείς ότι οι συνέπειες θα τους αποτρέψουν, απατάται. Οι Βορειοκορεάτες θεωρούν ότι ο κόσμος είναι εχθρικός και απειλητικός. Πόσο μάλλον αν είναι εχθρική ακόμη και η Κίνα».
H Kίνα έχει επικρίνει όλες τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας χωρίς ωστόσο να διακόψει την οικονομική βοήθεια και τη διπλωματική υποστήριξη προς την Πιονγιάνγκ. Ομως το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι αν η απομονωμένη γείτων προχωρήσει σε νέα δοκιμή, θα υπάρξει αντίκτυπος στον τομέα της διμερούς βοήθειας.
Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στο Πεκίνο εκλήθη χθες να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γιανγκ Τζιετσί προέτρεψε τη Β. Κορέα «να αποφύγει ρητορική και ενέργειες που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν καταστάσεις και να επιστρέψει το ταχύτερο στην ορθή πορεία του διαλόγου και της συνεννόησης».
Η Β. Κορέα αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσουν «ισχυρότερες» ενέργειες, εκτός αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να τηρούν εχθρική στάση. «Aυτή η πυρηνική δοκιμή ήταν μόνο η πρώτη μας απάντηση, που έγινε με μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιδεικνύουν εχθρότητα και περιπλέκουν την κατάσταση, θα υποχρεωθούμε να δώσουμε ισχυρότερη απάντηση σε δύο ή τρία διαδοχικά βήματα».
Τον Δεκέμβριο η Β. Κορέα έθεσε με επιτυχία δορυφόρο σε τροχιά, σε μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «μεταμφιεσμένη πυραυλική δοκιμή». Ακολούθησαν διεθνείς κυρώσεις, με τη συνδρομή και της Κίνας, τις οποίες η Πιονγιάνγκ κατήγγειλε ως παράνομες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η χθεσινή πυρηνική δοκιμή ήταν η απάντηση στη στάση αυτή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η έκρηξη είχε ισχύ «αρκετών κιλοτόνων» ενώ το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας είπε ότι ανίχνευσε ισχύ «6 ώς 7 κιλοτόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.