Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Ε.Ε. καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς

«Σκόπιμη και προκλητική» η πολιτική του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με έκθεση
AFP, Reuters
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Καταπέλτη για την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ αποτελεί πρόσφατη έκθεση, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.
Στην έκθεση «Ιερουσαλήμ 2012», είκοσι δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν την εβραϊκή εποικιστική δραστηριότητα «συστηματική, σκόπιμη και προκλητική» πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων, η οποία «υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» και συνιστά «τη μεγαλύτερη απειλή για τη λύση των δύο κρατών». Μάλιστα, η έκθεση δεν διστάζει να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι ακολουθεί βάσει σχεδίου την πολιτική των τετελεσμένων γεγονότων ώστε να καταστήσει αδύνατη τη συγκρότηση βιώσιμου και συνεκτικού παλαιστινιακού κράτους.
«Προκειμένου η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα, η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», σημειώνουν σχετικά οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, για να προσθέσουν: «Ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει ενεργητικά την παράνομη προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Στις 15 σελίδες της έκθεσης δίδεται έμφαση σε δύο εποικιστικά σχέδια με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Πρόκειται, πρώτα απ’ όλα, για την καινούργια εποικιστική ζώνη νότια της ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία, αν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλέπεται, θα αποκόψει τη Βηθλεέμ από τη μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους. Το δεύτερο στρατηγικής σημασίας εποικιστικό σχέδιο είναι το λεγόμενο Ε1, το οποίο «θα χωρίσει τη Δυτική Οχθη σε δύο τμήματα, το βόρειο και το νότιο».
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν περιορίζονται σε πολιτικές διαπιστώσεις, αλλά καλούν τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης να προβούν σε ενέργειες που ισοδυναμούν με οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ζητούν «να μην έχουν προνομιακή τελωνειακή μεταχείριση» τα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από τους εποικισμούς και να φέρουν υποχρεωτικά ετικέτες οι οποίες θα πληροφορούν τους καταναλωτές ότι έχουν κατασκευασθεί σε περιοχές που τελούν, βάσει του διεθνούς δικαίου, υπό παράνομη κατοχή. Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τα κράτη-μέλη «να εμποδίζουν και να αποθαρρύνουν» οικονομικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα εδάφη των εποικισμών, «συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επενδύσεων κεφαλαίου». Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι «αν και οι Παλαιστίνιοι αποτελούν το 37% του συνολικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, ο δήμος δεν δαπανά πάνω από το 10% του προϋπολογισμού του για τις παλαιστινιακές περιοχές».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκλάλ Παλμόρ αποδοκίμασε την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί οι σύμβουλοι απέτυχαν στη διπλωματική αποστολή τους, να χτίζουν γέφυρες και όχι να ενθαρρύνουν τη σύγκρουση».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «ανεξάρτητη και διαφανή διερεύνηση» των συνθηκών θανάτου του 30χρονου Παλαιστίνιου Αραφάτ Τζαραντάτ, στη διάρκεια της κράτησής του σε ισραηλινή φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.