Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ολάντ: Θέλει «πολιτική απόφαση» για τη Συρία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ελπίζει πως θα υπάρξει σύντομα μια «πολιτική απόφαση» που θα τερματίσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία.
«Ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε σε μια πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει τον τερματισμό της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία», τόνισε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η επίσκεψη του Ολάντ στη Ρωσία είναι η πρώτη από την εκλογή του στη γαλλική προεδρία τον περασμένο Μάιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόοδος υπέρ ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την αντιπολίτευση.
«Πολλά εξαρτώνται από την στάση του προέδρου Πούτιν», επισήμανε αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, μιας από τις τελευταίες χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.
Ο Ολάντ είπε ακόμα πως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο θα αναφερθεί στην πολιτική μετάβαση στη Συρία και την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να έχουμε έναν διάλογο σχετικά με την μεταβίβαση εξουσίας στη Συρία», συμπλήρωσε.
Ο Ολάντ επανέλαβε πως η Γαλλία, όπως και άλλες δυτικές χώρες επιθυμούν την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ, ενώ η Ρωσία εκτιμά πως μόνοι οι Σύροι θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας τους.
«Καταλαβαίνουμε όλοι πως η συριακή αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος και γίνεται όλο και πιο νόμιμη», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τέσσερις υπουργοί, οι Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Μανουέλ Βαλς (Εσωτερικών), Αρνό Μοντεμπούρ (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) και Ορελί Φιλιπετί (Πολιτισμού) καθώς και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.