Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Στο στόχαστρο του FΒΙ θυγατρική της EADS

Για υπόθεση διαφθοράς συμβολαίων στη Σ. Αραβία για λογαριασμό του βρετανικού υπ. Αμυνας
To FBI, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών των ΗΠΑ, διερευνά κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος θυγατρικής του ευρωπαϊκού ομίλου αεροδιαστημικής EADS που εκτελούσε έργο στη Σαουδική Αραβία με τη διαμεσολάβηση του βρετανικού υπουργείου Αμύνης. Δεν έχει αποφασιστεί, ωστόσο, εάν ευσταθούν οι κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος της GPT Special Management Systems για να ξεκινήσουν επίσημες έρευνες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Προς το παρόν, το FBI έχει στη διάθεσή του μια μαρτυρία και έγγραφα που φαίνεται να στοιχειοθετούν κατηγορίες δωροδοκίας από την GPT σε στρατιωτικούς της Σαουδικής Αραβίας με πολυτελή αυτοκίνητα και 11,5 εκατ. στερλίνες (13,43 εκατ. ευρώ) μετρητά. Μάλιστα, αυτά τα χρηματικά ποσά μεταφέρθηκαν μέσω των ΗΠΑ στις νήσους Κέιμαν.
Οι υποψίες κινήθηκαν από ηλεκτρονικά μηνύματα στελέχους της GPT. Το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να συμμετείχε στην παραγγελία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε από την Εθνοφυλακή της Σαουδικής Αραβίας μέσω του υπουργείου Αμύνης της Βρετανίας. Το στέλεχος παραμένει στην EADS αλλά βρίσκεται σε άλλη θέση.
Από την πλευρά της, η EADS εξέδωσε ανακοίνωση στη βρετανική εφημερίδα όπου αποσαφηνίζει ότι ούτε το FBI, ούτε καμία άλλη υπηρεσία των ΗΠΑ δεν έχει επικοινωνήσει με τη διοίκηση σχετικά με την υπόθεση της GPT. Οπως επισημαίνει η Financial Times, το FBI διερευνά την υπόθεση παρά το γεγονός ότι η βρετανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος (SFO) ήδη διεξάγει έρευνες. Πληροφορίες της F.T. αποκαλύπτουν ότι οι ύποπτες συναλλαγές αφορούν την περίοδο 2007-10.
Το 2006 ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε παρέμβει για να παγώσουν ανάλογες έρευνες της SFO, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας. Τότε, ο κ. Μπλερ είχε παρέμβει για να σταματήσουν έρευνες για κατηγορίες δωροδοκίας αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας από τη ΒΑΕ ώστε να κερδίσει έργο για την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών, ύψους 43 δισ. στερλινών (50,22 δισ. ευρώ). Και τότε, ένας πληροφοριοδότης παρέδωσε ορισμένα στοιχεία στο FBI και έπειτα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.