Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μάλι: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αρχηγού των ισλαμιστών της AQMI

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το θάνατο του αρχηγού των ισλαμιστών της AQMI, Αμπού Ζέιντ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «επιβεβαιώνει το θάνατο του Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, που σημειώθηκε στη διάρκεια μαχών που διεξήγαγε στα τέλη Φεβρουαρίου ο γαλλικός στρατός στο Αντράρ της οροσειράς Ιφογκά στο βόρειο Μάλι», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
"Αυτός ο θάνατος ενός από τους κύριους αρχηγούς της AQMI (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) σηματοδοτεί ένα σημαντικό σταθμό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ», προσθέτει η προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο θάνατος του Αλγερινού ισλαμιστή Αμπου Ζέιντ είχε ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου από τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, οι δυνάμεις του οποίου πολεμούν στο πλευρό των Γάλλων στρατιωτών στην οροσειρά Ιφογκά.
Στις 3 Μαρτίου ο στρατός του Τσαντ είχε ανακοινώσει επίσης ότι σκότωσε έναν άλλον αρχηγό των ισλαμιστών, τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, αλλά ο θάνατος αυτού του διαφωνούντα της AQMI, ο οποίος είναι επίσης Αλγερινός, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, 46 χρόνων, θεωρούνταν ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς αρχηγούς της AQMI. Τον Ιούνιο του 2009, η οργάνωσή του είχε απαγάγει τον άγγλο τουρίστα Έντουιν Ντάιερ. Σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ο Αμπού Ζέιντ σκότωσε ο ίδιος τον όμηρο κόβοντας το λαιμό του.
Έπειτα από σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην οροσειρά Ιφογκά, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί πολλές εκατοντάδες ισλαμιστές, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει πως θα γίνουν τεστ DNA για να επιβεβαιωθεί ο θάνατος των πολέμαρχων Αμπού Ζέιντ και Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.