Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το φάντασμα του Ιράκ ακόμη στοιχειώνει τις ΗΠΑ


Reuters, A.P.
«Αυτό που είδατε την Τρίτη ήταν μόνο η πρώτη σταγόνα της βροχής... Να περιμένετε περισσότερες κακές ειδήσεις και θάλασσες αίματος»! Με αυτές τις ανατριχιαστικά απειλητικές φράσεις, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ανέλαβε χθες, μέσω ανακοίνωσης στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για τις δεκάδες φονικές επιθέσεις της προηγούμενης ημέρας, που στοίχισαν τη ζωή 65 Ιρακινών, ενώ περισσότεροι από 200 ομοεθνείς τους τραυματίστηκαν.
Το νέο λουτρό αίματος, κατά κύριο λόγο σε συνοικίες των σιιτών μουσουλμάνων της Βαγδάτης, ήρθε να υπογραμμίσει τα βαθύτατα εθνοτικά και θρησκευτικά ρήγματα στο Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσαν εναντίον του οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, οργάνωση που θεωρείται «θυγατρική» της Αλ Κάιντα, δεν συνέδεσε ευθέως τις επιθέσεις με τη χθεσινή θλιβερή επέτειο, αν και η χρονική σύμπτωση μιλάει από μόνη της για τα τραγικά κενά στον τομέα της κρατικής ασφάλειας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.
Παρότι η Αλ Κάιντα ήταν ορκισμένος εχθρός του «άθεου» Σαντάμ Χουσεΐν, επωφελήθηκε τα μέγιστα από την αντίσταση κυρίως των σουνιτών μουσουλμάνων στα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής. Για ειρωνεία της Ιστορίας, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ αναζωογονήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων εναντίον του καθεστώτος Ασαντ στη γειτονική Συρία, εξέγερση την οποία υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη χθεσινή ανακοίνωση, το ισλαμικό δίκτυο περιέγραψε τις επιθέσεις της Τρίτης ως πράξεις εκδίκησης για τους βασανισμούς και τις εκτελέσεις σουνιτών κρατουμένων στις ιρακινές φυλακές και προειδοποίησε τη σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί ότι τα χειρότερα έπονται. Πέραν των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Μαλικί αντιμετωπίζει, τους τελευταίους μήνες, κύματα διαδηλώσεων σουνιτών στις δυτικές επαρχίες της χώρας. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες με την Ιορδανία και τη Συρία παρέμειναν για μεγάλα διαστήματα κλειστοί από εξεγερμένους σουνίτες, οι οποίοι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την αυταρχική σιιτική κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Μαλικί βρίσκεται σε σύγκρουση με την τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία διεκδικεί την αξιοποίηση των πλούσιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της ερήμην της Βαγδάτης, σε συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία.
Στην επέτειο των δέκα χρόνων από την έναρξη ενός πολέμου που στοίχισε στην Αμερική 4.500 νεκρούς στρατιώτες, 30.000 τραυματίες, δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και τεράστια ηθική φθορά, ήταν αφιερωμένο και το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας The New York Times. «Δέκα χρόνια μετά την έναρξή του, ο πόλεμος στο Ιράκ εξακολουθεί να στοιχειώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η σύνταξη της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.