Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πύραυλος με χημική κεφαλή έπληξε πόλη στη ΒΔ Συρία


A.P., AFP, ΑΠΕ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν χθες ότι πύραυλος με χημική κεφαλή έπληξε το πρωί της Τρίτης τη Χαν αλ Ασάλ στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Πληροφοριών του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, «χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν εις βάρος αμάχων στη βορειοδυτική Συρία, είτε από τον τακτικό στρατό είτε από τους αντάρτες». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο κ. Στάινιτζ υπογράμμισε πως πρόκειται για «ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη» και προανήγγειλε την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς του Τελ Αβίβ, αποφεύγοντας ωστόσο διευκρινίσεις αν γίνονται προετοιμασίες για νέα αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να πέσει στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών που μάχονται στο πλευρό των Σύρων ανταρτών το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Ασαντ. Τον περασμένο Ιανουάριο, δε, ισραηλινά μαχητικά φέρεται να έπληξαν φορτηγά του συριακού στρατού που μετέφεραν υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης σε αποθήκες της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε χθες, με αφορμή το περιστατικό στη Χαν αλ Ασάλ, την ανάγκη εξοπλισμού των ανταρτών στη Συρία. «Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η ίδια ακριβώς συζήτηση περί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων γινόταν και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν μαινόταν ο πόλεμος στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. «Ολοι θυμόμαστε τι τελικά συνέβη εκεί», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον, αναφερόμενος στη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα. Με την άποψη του κ. Κάμερον περί ανάγκης ενίσχυσης του οπλοστασίου των Σύρων ανταρτών συμφωνεί, μεταξύ άλλων, η γαλλική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη εμφανίζεται η Γερμανία.
Χθες, πάντως, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, αποκάλυψε ότι «ορισμένες χώρες εξετάζουν ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης των συστημάτων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας». Ο ναύαρχος Σταυρίδης ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι εάν και εφόσον αποφασιστεί η ανάληψη δράσης από πλευράς του ΝΑΤΟ, αυτό θα συμβεί στα πρότυπα της επιχείρησης κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Οσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών, ο Ελληνοαμερικανός διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην έξοδο από το αδιέξοδο και πιθανότατα θα επιτάχυνε την πτώση του καθεστώτος Ασαντ», διευκρινίζοντας πάντως πως πρόκειται για προσωπική του άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.