Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Πύραυλο θα εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα

Δημοσίευση : 11-04-13

Τη δοκιμή ενός ή και περισσότερων ετοιμάζει το κομμουνιστικό καθεστώς
Bloomberg, Reuters, A.P., AFP
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Δοκιμή ενός ή και περισσότερων πυραύλων, σε τροχιές που, αντίθετα με τα συνήθη, δεν έχουν ανακοινωθεί, αναμένουν από ώρα σε ώρα οι γείτονες της Βόρειας Κορέας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι δεν εκτιμά την κατάσταση ως αρκετά σοβαρή ώστε να ανακαλέσει διπλωματικό προσωπικό από την Πιονγιάνγκ.
Με βάση τις κινήσεις που ανίχνευσαν αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου Μουσουντάν. Ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα να πλήξει ολόκληρη την ιαπωνική επικράτεια καθώς και την αμερικανική βάση στο Γκουάμ του Ειρηνικού, όχι όμως και τη Χαβάη ή τις πόλεις της Αλάσκας. Στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα ανακοίνωνε στις αρμόδιες διεθνείς αρχές την τροχιά που αναμενόταν να διανύσουν οι υπό δοκιμή πύραυλοί της, γεγονός που τώρα δεν έχει συμβεί.
Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας δεν αποκλείουν η δοκιμή του Μουσουντάν να συνοδευτεί και από εκτοξεύσεις πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς, τύπου Σκουντ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα. Επίσης, δεν αποκλείεται η δοκιμή πυραύλων τύπου Ροντόνγκ, ενδεχομένως δε και μια νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή, έπειτα από αυτήν της 12ης Φεβρουαρίου.
Ποιο σκοπό έχει όμως αυτή η επίδειξη στρατιωτικών δυνατοτήτων, πέρα από την προφανή επιθυμία για εμπέδωση της ισχύος του καθεστώτος ενόψει της μεγαλύτερης εορτής της χώρας, που είναι τα γενέθλια του ιδρυτή της στις 17 Απριλίου; «Η Βόρεια Κορέα θέλει να αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για τον Κιμ, επιτρέποντάς του να καλλιεργήσει τον εθνικισμό και να επιδείξει τη δύναμη του καθεστώτος», είπε ο αναλυτής του ινστιτούτου Rand, Μπρις Μπένετ.
Ετερος σκοπός είναι η επίδειξη ισχύος του νεαρού Κιμ απέναντι στους βετεράνους της στρατιωτικής ηγεσίας που τον περιτριγυρίζουν και απέναντι στις νέες, πιο εθνικιστικές ηγεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
«Εχουμε παρατηρήσει ότι είναι πιο απρόβλεπτος» από τον πατέρα και τον παππού του, είπε ο Αμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιρ. «Απ’ όσο μπορούσα να καταλάβω, ο πατέρας του και ο παππούς του πάντοτε περιελάμβαναν στην κλιμάκωση των προκλήσεών τους και οδούς αποκλιμάκωσης. Δεν έχω καταλάβει αν ο Κιμ έχει σκεφτεί επαρκώς ποια θα είναι η έξοδος τώρα», προσέθεσε ο ναύαρχος Λόκλιρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης του Ειρηνικού.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφορά την κλιμάκωση από ατύχημα, όχι την εσκεμμένη πολεμική ενέργεια. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τρελός, ούτε ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του και, το πιο σημαντικό, να ανατρέψει το καθεστώς του με κάποια θεαματική ενέργεια εναντίον της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο αναλυτής Ντέιβιντ Σλάπακ του ινστιτούτου Rand.
Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μία εκτόξευση δορυφόρου, που ερμηνεύθηκε ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, και μία υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Οι ΗΠΑ, που διατηρούν δύναμη 28.000 ανδρών στη Νότια Κορέα, εξακολουθούν τις ασκήσεις σε αμφισβητούμενες από τους Βορειοκορεάτες θαλάσσιες περιοχές, ενώ αυτήν την εβδομάδα επισκέπτεται τη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.