Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κέρι στην Τουρκία



Στο τραπέζι ενέργεια, Κουρδικό και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Συρία, ΚύπροReuters, A.P.
Σε μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να αποτελεί προπομπό σημαντικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αφικνείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρωταρχικός στόχος της έκτακτης επίσκεψής του –o κ. Κέρι θα μεταβεί αύριο και στο Ισραήλ– στην Τουρκία είναι να «κλειδώσει» την ομαλοποίηση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπεισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, για την αιματηρή επιδρομή του 2010 στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών. Την Πέμπτη, πάντως, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αποκάλυψε από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με την αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, ότι εκτός από την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, το Κουρδικό και φυσικά την κατάσταση στη Συρία, θα συζητήσει με τον κ. Κέρι και τις εξελίξεις περί την Κύπρο.
«Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή», αποκάλυψε στην εφημερίδα «Ζαμάν» Τούρκος διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο ίδιος διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο κ. Κέρι θα συναντήσει, πλην του κ. Νταβούτογλου, τον κ.Ερντογάν και τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Επισημαίνεται ότι την Τουρκία θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αλλες πηγές, προσκείμενες στην τουρκική κυβέρνηση, ανέφεραν ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης Κέρι - Νταβούτογλου είναι η συνεργασία της Αγκυρας με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) στον τομέα της ενέργειας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που έχει υποπέσει στην αντίληψη της τουρκικής πλευράς. «Στο παρελθόν, όταν οι σχέσεις μας με τους Κούρδους στο Ιράκ δεν ήταν καλές, μας έλεγαν να τους συμπεριφερόμαστε με κατανόηση», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Γκιούλ στις 27 Φεβρουαρίου, για να καταλήξει: «Τώρα που έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους, διακρίνω μια κάποια ανησυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.