Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το Ιράν, τα Ρίχτερ και οι αντιδραστήρες


Η υπομονή της Δύσης εξαντλείται μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη
ΑΠΕ, Reuters, A.P.
Στον απόηχο του «αποτυχημένου», κατά ομολογία δυτικών διπλωματών, νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ της «Ομάδας 5+1» και της ιρανικής κυβέρνησης, η Τεχεράνη εκδήλωσε πρόθεση ανάπτυξης δύο ακόμα πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπουσέρ. Πρόκειται για την παράκτια περιοχή, η οποία χτυπήθηκε την περασμένη Τρίτη από σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 800. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Φερεϊντούν Αμπάσι Νταβανί, «τα περίχωρα του Μπουσέρ μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και έξι αντιδραστήρες και η κατασκευή δύο ακόμη μονάδων, ισχύος τουλάχιστον 1.000 μεγαβάτ, θα αρχίσει άμεσα».
Το γεγονός, δε, ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι σεισμογενής κάθε άλλο παρά φέρεται να ανησυχεί την Τεχεράνη και τον ρωσικό όμιλο που κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό στο Μπουσέρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας υποστήριξε ότι είναι ανθεκτικός σε σεισμό ακόμα και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στο μεταξύ, παρά το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί, οι διαπραγματεύσεις της «Ομάδας 5+1» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με την ιρανική κυβέρνηση που ολοκληρώθηκαν στο Καζαχστάν δεν απέφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η υπομονή των Δυτικών και κυρίως των Ισραηλινών εξαντλείται, κάτι που κατέστησε σαφές στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια διαδικασία δίχως τέλος», τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τεχεράνη ενδιαφέρεται μόνο να κερδίσει χρόνο.
Πολλά, πάντως, θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράν τις προσεχείς εβδομάδες. Ο υποψήφιος διάδοχος του Μαχμούν Αχμεντινετζάντ για την προεδρία, Χασάν Ροχανί, δεσμεύτηκε για μια «εποικοδομητική διπλωματική προσέγγιση» εφόσον αναδειχθεί νικητής των εκλογών του Ιουνίου. Ο κ. Ροχανί θεωρείται ο εκλεκτός του προέδρου Αχμεντινετζάντ και παραμένει αμφίβολο αν το ελεγχόμενο από τους υπερσυντηρητικούς Συμβούλιο των Φρουρών θα εγκρίνει την υποψηφιότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.