Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό

Δημοσίευση : 26 Aπριλίου 2013
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη βορειοανατολική και νότια Δαμασκό ανάμεσα στους αντάρτες από τη μια πλευρά και το στρατό και τις πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς από την άλλη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη βορειοανατολική συνοικία Μπαρζέ ανάμεσα στους αντάρτες και τα συριακά στρατεύματα, στο πλευρό των οποίων μάχονται μέλη των λαϊκών επιτροπών που πρόσκεινται στο καθεστώς», τόνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι άρματα μάχης του στρατού βομβαρδίζουν τον τομέα αυτόν.
Οι πολιτοφύλακες προέρχονται από τη συνοικία Ες αλ-Ουαρουάρ, κοντά στην Μπαρζέ όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλαουίτες, όπως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Οι αντάρτες στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες.
Η κρίση στη Συρία προσλαβάνει μια όλο και πιο θρησκευτική διάσταση, καθώς το καθεστώς εξοπλίζει πολίτες που ανήκουν στη μειονότητα των αλαουιτών.
Σύμφωνα με ακτιβιστές και παρατηρητές, οι πολιτοφυλακές γνωρίζουν καλύτερα τους τομείς στους οποίους μάχονται οι στρατιώτες και είναι πιο αποτελεσματικές στις οδομαχίες.
Στη νότια Δαμασκό, νέες μάχες ξέσπασαν έξω από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, τον οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, παρά το γεγονός ότι ο στρατός ελέγχει το μοναδικό πέρασμα που οδηγεί στον τομέα αυτόν.
Συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές στη νότια Δαμασκό.
Στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, μάχες σημειώνονται στο Τζομπάρ, ενώ ο στρατός βομβαρδίζει πολλούς τομείς της ανατολικής Γούτα στην ανατολική Δαμασκό.
Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες -53 πολίτες, 27 στρατιώτες και 50 αντάρτες- σ' ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.