Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Συγκρούσεις χριστιανών - μουσουλμάνων στο Κάιρο


ΑΠΕ, A.P., AFP
ΚΑΪΡΟ. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλούν να προσλάβουν τα φαινόμενα θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο, όπου ακόμα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ογδόντα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο. Σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζεται από τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, οι ταραχές ξεκίνησαν προχθές το μεσημέρι όταν, μετά την κηδεία τεσσάρων κοπτών χριστιανών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην Ελ Χουσούς την περασμένη Παρασκευή, ομάδα εξαγριωμένων νεαρών φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά του προφήτη Μωάμεθ και του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου δε, υποστηρίζεται ότι «καθώς η νεκρώσιμη ακολουθία διερχόταν της οδού Ραμσί, ομάδα νεαρών χριστιανών προέβη σε πράξεις βανδαλισμού, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων της συνοικίας».
Την εκδοχή αυτή απορρίπτει η κοπτική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας επέμεναν χθες ότι το πλήθος στην κηδεία των τεσσάρων προκάλεσαν υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ακολούθησαν συγκρούσεις. Οι ίδιες πηγές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν «απαθείς», καθώς οι μουσουλμάνοι εκτόξευαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ προς τους χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων αναζήτησαν καταφύγιο στο εσωτερικό του καθεδρικού. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ μια επίθεση στον καθεδρικό ναό, το σύμβολο της Κοπτικής Εκκλησίας», σχολίασε ο Σαμίρ Μόρκος, ο χριστιανός πρώην σύμβουλος του προέδρου Μόρσι. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Χθες επικρατούσε σχετική ηρεμία γύρω από τον ναό του Αγίου Μάρκου. Προηγουμένως, το βράδυ της Κυριακής, ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας, Ταουάντρο Β΄, προκειμένου να του εκφράσει τη βαθιά του λύπη για την επίθεση στον καθεδρικό ναό. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κοπτικής Εκκλησίας είναι σαν μια επίθεση εναντίον μου προσωπικώς», φέρεται να είπε ο Μόρσι στον Ταουάντρο Β΄.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο Μόρσι, επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές σε «σκοτεινές δυνάμεις που έχουν ως στόχο τη βύθιση της χώρας στο χάος». Στον αντίποδα, η φιλελεύθερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, Λαϊκό Κύμα, υποστήριξε ότι τα αιματηρά επεισόδια αποτελούν «απόδειξη της αδυναμίας του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.